directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 12:33 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dilluns, 7 d'abril de 2008 05:00 h

La catalanitat de Colom

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

cristofol colom
Comparteix
   


La teoria que Colom era italià i va descobrir Amèrica amb l'ajuda dels espanyols comença a trontollar, i no només pels estudis iniciats des del Principat que asseguren que Cristòfor Colom era català, no.

Tal com informa Vilaweb, a la línia d'estudis iniciada per Bilbeny s'hi ha afegit Charles J. Merrill, un prestigiós professor nordamericà, que ha estat un any a Cervera estudiant els orígens del descobridor i que prepara un documental pel Discovery Channel on confirma la hipòtesi formulada per Jordi Bilbeny segons la qual Colom era català, tot i que el seu origen hauria estat amagat i falsificat pels interessos de la corona espanyola.

Segons Merrill, professor d'espanyol al seminari Mount St Mary's, la família de Colom seria hostil a la corona espanyola, i el descobriment del veritable origen de Colom tindria importants implicacions històriques.

Una mostra més, en aquest cas d'origen internacional, sobre com la historiografia moderna pot acabar desmuntant una de les mentides més grosses de la història.

MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
8 d'abril de 2008, 22.24 h

A mi, personalment, m'ha interessat vivament aquest tema. I no tinc cap mena de dubte de la catalanitat d'en mestre Colom. Ja sabem tots els que tenim dos dits de front que els espanyols son com son. Que en temps de la reconquesta el que feien els castellans eren incursions als territoris àrabs no per conquerir la terra que per a ells no tenia gaire importància gracies a la seva cultura transhumant i per tant no arrelada a la terra (fixeu-vos en els cognoms castellans: que tenen la terminaci... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Toni fletxa Països Catalans
8 d'abril de 2008, 19.28 h

Si l'espanyolisme-castellanisme actual és capaç de seguir mentint per raons i interessos d'estat com per exemple: el valencià és un llengua diferent del català, a l'Aragó no s'ha parlat mai català, etc. imagineu-vos ara per un moment 500 anys d'interessos i raons d'estat el resultat és senzill: Una gran quantitat de mentides, falsificacions, obscurantisme amb tot allò referent a la nació catalana.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Roger Arnau fletxa Barcelona
7 d'abril de 2008, 13.53 h

Ja tocava que a la fi es corroborés les teories de la grandíssima tasca d´en Jordi Bilbeny. Això però és només la punteta de l'iceberg. N´hi ha una pila de casos més(Ferran Cortès-descobridor de Mèjic,El Canós-navegant que va cloure la volta al món,Ponç-ponce descobridor de La Florida, Bartomeu Casaus-de las Casas, Eimeric Despuig-l´americo vespucci¡¡¡¡,la gran importància i tasca del Rei Ferran II amagada,distorsionada i matussera,la gran quantitat de toponímia catalana que... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Kuldemandrill fletxa Prop de Tortosa
7 d'abril de 2008, 12.56 h

Realment cal llegir atentament el llibre del Bilbeny. En realitat, la seva intenció primera era demostrar amb fets i documents com la història l'escriu i la manipula brutalment el vencedor. La història de la possible catalanitat de Colom és una mentida més, una apropiació més del vencedor castellà. Bilbeny apunta que altres personatges possiblement catalans foren espanyolitzats al llarg de la història.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
josep m fletxa meliana
7 d'abril de 2008, 05.21 h

Ja sol passar això molt sovint!Els Estats oficialment establerts solen fer servir la història com a eina ideològica en profit del seu "nacionalisme" tot amagant-ne veritats històriques que no els hi convé, o bé tergiversant-les. Malauradament, sol ser molt difícil d´enderrocar falsos mites pel que fa a la gent del carrer, i Colom n´és un d´aquests mites "prefabricats" des dels despatxos oficials de l´Estat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.