Carlos Fabra i l'art de l'estafa
Pels resultats electorals sembla que el PP valencià viu aliè als escàndols de corrupció que esquitxen els seus alts càrrecs, però per sort, l'èxit a les urnes encara no eximeix els polítics de les seves responsabilitats davant la justícia.És el cas de Carlos Fabra, de qui fa temps que expliquem les diverses causes judicials que té obertes en paral·lel, principalment a causa d'haver estafat Hisenda, però també per suborns i tràfic d'influències. La batalla legal per empresonar Fabra, però, serà llarga i feixuga perquè el president de la Diputació de Castelló està fent tot el possible per obstaculitzar les investigacions, principalment a base de recursos i hipotètiques pressions a les autoritats judicials.
Aquesta setmana s'ha conegut el darrer informe dels pèrits d'Hisenda, que ratifica el que ja indicaven investigacions anteriors: Fabra i la seva dona no van complir les seves obligacions fiscals ni el 1999, ni el 2000, ni el 2003. Tampoc va complir l'any 2002, on a la declaració de renda fins i tot li van tornar diners.
Tal com explica El País, els inspectors sospiten de desenes de fraus fiscals perquè hi ha una pila d'ingressos sense justificació als comptes de la família de Fabra. En concret, asseguren que als números del president de la Diputació de Castelló hi ha més de 3,3 milions d'euros d'origen no justificat. De fet l'acusat només n'ha pogut justificar 300.000, és a dir, el 9% del total.
Tot i que l'informe assegura que Fabra hauria defraudat 1,5 milions d'euros a l'erari públic i la Fiscalia Anticorrupció demana 15 anys de presó per Fabra, no se sap encara si finalment el líder del PP valencià serà jutjat o no. De moment l'Audiència Provincial de Castelló ja va declarar prescrits tots els delictes fiscals menys un. Aquesta sorprenent decisió va ser recorreguda al Tribunal Suprem espanyol per l'acusació particular i per Anticorrupció, però els advocats de Fabra treballen per aconseguir que el Suprem no revisi la sentència i no se'l pugui jutjar.