directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 06:19 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dijous, 30 d'octubre de 2008 05:00 h

Catalunya, 90 anys després

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant


Comparteix
   


Documents relacionats
  • (PDF, 475.32 KB)

Les relacions Catalunya-Espanya no canvien, per molt que a nosaltres, implicats en el conflicte, ens ho sembli. Les coses essencials no han variat massa d'ençà de principis de segle XX. Malgrat la segona república i el franquisme, malgrat la transició i la restauració de la Generalitat, Catalunya continua demanant l'autodeterminació i Espanya continua oferint 'autonomia'.

Aquesta idea es desprèn perfectament de l'article 'Catalan Question - An issue in Spain', que publicava el diari The New York Times el 22 de desembre de l'any 1918. A l'article, que podeu llegir aquí, el prestigiós rotatiu nordamericà fa una repassada força completa a l'estat de la qüestió ara fa 90, i ens retrata uns polítics catalans encapçalats per Cambó -Señor Cambó a l'article- pressionant les Corts espanyoles, mentre que Romanones, el president de llavors, assegura que el problema català es resoldria 'fàcilment' donant-nos 'més autonomia'.

El mèrit de l'article és l'aclaridor recorregut per la història del Principat que fa l'autor, remuntant-se als Reis Catòlics i parlant de l'actualitat més recent de llavors, com les Bases de Manresa, la Setmana tràgica o les peticions d'Estat d'autonomia. Tot un exercici de memòria històrica que ens permet adonar-nos que, malgrat la distància i l'autonomia de què ara disposem, les coses no han canviat pas tant.


MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
30 d'octubre de 2008, 18.16 h

En Gaziel (Agustí Calvet), per cert gran amic d'en Cambó, escriu en un dels seus llibres i entre altres coses: Espanya és l'exemple més alt de incapacitat absoluta d'entendre ni de tolerar res més que no sigui un mateix. Per tant, incapacitat de conviure, contemporitzar, de renunciar a exigir al qui és diferent de nosaltres que s'ajupi als nostres peus. Espanya, tal com l'han fet els segles, s'assembla extraordinàriament al seu més gran enemic històric: L'Islam. Ni l'una ni l'altra no h... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
J.Garriga fletxa Vallés Oriental
30 d'octubre de 2008, 17.29 h

És ben veritat que les coses no han canviat gens en 90 anys, i jo us puc dir que ni en 102. Tinc un exemplar del manifest "La cuestion catalana" signat per "los Senadores y Diputados Regionalistas al País" de l'any 1906. Llegint-lo sembla que sigui acabat de fer l'any 2008, els mateixos problemes, les mateixes contradiccions, l'enemistat de la resta d'Espanya en vers nosaltres, etc. Sempre ho dic, l'única solució és marxar d'Espanya, l'independència.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.