directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 30 d'abril de 2024 15:34 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Divendres, 21 de setembre de 2007 05:00 h

Operació Matas

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

jaume matas pp balear illes
Comparteix
   


Jaume Matas volia continuar manant aquesta legislatura a les Balears, i aquesta havia de ser la legislatura de la seva consagració política. De fet l'exdirigent popular volia passar a la posteritat a les Illes, i el seu gran projecte dels darrers mesos de mandat era la polèmica 'Òpera' de Palma. L'edifici, que havia de tenir un impacte arquitectònic mundial a l'estil de l'Òpera de Sidney de Jørn Utzon, havia estat encarregat a Santiago Calatrava, sense concurs públic ni res, només per l'amistat entre Matas i l'arquitecte valencià.

Precisament en València devia enmirallar-se Matas, i la megalomania del PP d'allí se li deuria contagiar, fins al punt que aquesta Òpera era venuda pels mitjans afins als populars com un edifici emblemàtic, que havia de portar a les illes turistes d'alt nivell adquisitiu atrets per les suposades virtuts d'aquest auditori.

L'obra va ser criticada pels mitjans d'esquerres, que la veien com faraònica i desmesurada, i tal com informa el setmanari El Temps, el preu per construir-la era desorbitat: inicialment -aquestes construccions sempre se'n van de mares- havia de costar 90 milions d'euros, i no hi havia garanties que, un cop construïda, l'òpera no fos un edifici buit i sense programació.

Els populars volien jugar la moneda de l'espectacularitat, i durant la campanya electoral van voler utilitzar l'òpera com a cop d'efecte, al més pur estil Francisco Camps i la Fórmula 1. Però la jugada no els va sortir tan bé, i la junta electoral va prohibir celebrar una presentació pública durant la campanya electoral de la maqueta del projecte, amb Calatrava i Matas com a vedettes d'una fotografia electoralíssima.

Finalment els resultats electorals van significar un tomb polític a les illes, i el projecte de l'Òpera de Matas -una espècie de Valle de los Caídos democràtic- ha acabat sepultat en algun calaix del Govern Balear, així com la maqueta que mai va arribar a veure la llum. Els costos del projecte, és clar, van haver de ser sufragats, i el deliri de grandesa de Jaume Matas només ha acabat costant als illencs 1,2 milions d'euros. Encara sort.




MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo seria un bon tertulià de xous d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.