directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 21:14 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dimecres, 1 de gener de 2014 05:00 h

"Victus", bambutis, whisky i llibertat

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 7 vots )
carregant Carregant


Comparteix
   




Jordi Fexas

Motel Sofia, Kampala, Uganda, agost de 1999. Dos antropòlegs catalans, asseguts en una terrassa amb vistes a l’aeroport d'Entebbe, conversen, elucubren, fabulen i desvarien sobre la vida, el futur, el passat, les passions,  les misèries i el “hamster”. El whisky del motel és de qualitat africana però el preu és japonès i cal treure rendiment a la inversió.
 
L’esclat de la guerra a la veïna República Democràtica del Congo els ha obligat a abandonar el campament de pigmeus bambuti on feien el seu treball de camp. A punta de Kalasnikov han estat detinguts pels grups revoltats a la zona selvàtica de l’Ituri i obligats a abandonar el país. Un cop estalvis i sense vols per poder tornar a casa invertiran bona part del capital que els queda en honorar la pàtria escocesa davant del Llac Victòria.
 
Un d'ells amb els anys s'acabarà convertint en la gran revelació de les lletres catalanes del segle XXI, l'altre en un autònom més que acabarà engruixint les llistes de l'Inem. La malta torrada, el xoc viscut i la rutina de la incertesa del retorn comencen a fer els seus efectes. Els monstres del Congo ara son pallassos, la Pandora té la pell freda però ells dos n'han sortit Invictus de tot plegat. Les converses cada dia son més denses i el whisky cada cop més clar, tot deriva o va a la deriva i s'estavella en les roques de l'èpica. Ja sigui la vida, la història, els pobles o les persones.
 
L'èpica ens ofega Albert, insisteix el que paga el whisky o qui us escriu, en tenim tanta que hem decidit no tenir-ne. Hem de tenir el nostre Braveheart i algú l'haurà d'escriure abans, i aquest has de ser tu. L'Albert glopeja i ensuma l'orina de les Highlands, amb mirada èbria però sòbria, clavada en l'horitzó del llac Victòria, potser es va prometre que això seria així.
 
D'Al-mansur a Berwik, d'Espartero a Franco,dels remences als agermanats i els segadors o dels carlins als anarquistes, els darrers mil anys en aquest racó de món, la Sra Èpica no ha descansat ni un instant. Varem arribar al segle XX amb tots els trets de nació encara intactes, que diria el mestre Pierre Vilar, però amb un empatx d'èpica, amb fibromiàlgia d'història. Amb massa mites per identificar-se amb cap. Amb uns ocupants que practiquen l'amnèsia activa i un noucentisme que ho aprofita per “redecorar”, potser només volia endreçar, el passat. Una història de desastre i de desastres que paradoxalment la faran quasi invisible a ulls de molts.
 
Però si res caracteritza a “Madame Histoire” i a “Mademoiselle Épique” és que son tossudes, i com deia Pujols, el pensament català rebrota malgrat els seus il·lusos enterradors. Serrallonga sempre torna. Perquè més enllà de les disquisicions històriques sobre com escrivim la nostra història, com gestionem la nostra èpica o quins mites entronitzem, si res queda clar i diàfan quan llegeixes i observes el camí transitat d'aquest nostre poble turmentat,  és que de mite només en tenim un, recurrent, constant i que tot ho abraça: la llibertat.
 
Feliç 2014  i que la Història ens agafi confessats, si volem ens somrigui!
 

MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#8
15 de gener de 2014, 11.09 h

http://www.youtube.com/watch?v=RYisZZ8vhpM

persones d'arreu del món graben un vídeo, es presenten i expliquen que donen suport a Catalunya i al referèndum d'independència.

La internacionalització del procés és fonamental, expliquem-nos als turistes i a tot el món, pengem estelades als balcons, difonguem vídeos i webs que expliquin la nostra lluita per la democràcia i la llibertat! La INTERNACIONALITZACIÓ de la... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7

Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
2 de gener de 2014, 23.09 h

http://www.youtube.com/watch?v=43HY0HAnIbQ

difonguem webs com aquesta: www.helpcatalonia.cat

Atreveix-te a decidir FREEDOM FOR CATALONIA


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5

Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Eduardo Reyes fletxa Cervello
2 de gener de 2014, 03.30 h

Cada ser humano nace con dos instintos. Uno es el de supervivencia y el otro el de la libertad. Y solo estamos dispuestos a perder el primero en pro del segundo. Porque, que clase de supervivencia podemos tener sin Libertad?


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Catalonia : More Than Just A Community fletxa .............................
2 de gener de 2014, 01.05 h

http://www.youtube.com/watch?v=3SbgGMtmSss

Ajudem a internacionalitzar videos en anglès sobre Catalunya com aquest. Que tot el món sàpiga qui som i que volem! Ningú defensa una causa que desconeix! INTERNACIONALITZEM la nostra lluita tant com poguem!

FREEDOM FOR CATALONIA


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2

Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
1 de gener de 2014, 16.15 h

Que ningú deixi l'estelada al calaix recollint pols! Que la gent de fora ho vegi .

Demostrem de manera inequívoca als nostres representants polítics i a tot el món que volem ser ciutadans lliures d'un país lliure, penjem estelades i senyeres.

ESTELADES AL BALCÓ FINS A L'ALLIBERACIÓ!


Valora aquest comentari:   votar positiu 19   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.