directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 3 de maig de 2024 15:10 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dilluns, 3 de gener de 2011 05:00 h

UDC, la normalització lingüística i el camp català

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

oli, UDC, Unió
Comparteix
   


Pels volts de Nadal, és tradició que la majoria de partits obsequiïn amb un petit detall de cortesia els periodistes que cada dia de l'any els segueixen allí on van, ja sigui en dies festius, en hores intempestives o en caps de setmana.

Ja fa anys que Unió Democràtica de Catalunya (UDC) opta per regalar als periodistes un lot d'ampolles d'oli d'Alcampell, la ciutat natal de Josep Antoni Duran i Lleida, a la Franja de Ponent.

Però les ampolles en qüestió, ai las, només estan etiquetades en castellà. Alcampell, tot i ser de majoria catalanoparlant, administrativament forma part de l'Aragó, on cap llei regula l'etiquetatge en català o aragonès.

Però segons l'article 34 de la Llei de Política Lingüística, 'les dades obligatòries i les informacions voluntàries addicionals que figuren en l'etiquetatge (...) dels productes artesanals que es distribueixen en l'àmbit territorial de Catalunya han d'ésser necessàriament, com a mínim, en català'.

Per tant, si l'oli regalat per UDC es pot considerar un producte artesanal, segons la Llei de Política Lingüística hauria d'estar etiquetat també en català quan es distribueix a Catalunya. UDC, formació que dóna suport al nou Govern d'Artur Mas, incompleix una de les seves pròpies lleis?

I, potser més preocupant encara: han de patir els productors d'oli de la DOP Siurana, de la DOP Baix Ebre-Montsià, de la DOP Empordà, de la DOP Terra Alta o de la DOP Les Garrigues amb el nou conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, el democratacristià Josep Maria Pelegrí? També prioritzarà la producció d'oli alcampellenc a la producció d'oli català?


MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#8
Albert fletxa Tortosa
14 de gener de 2011, 12.33 h

#7 la discussió pot ser interessant i fa bastant anys va fer córrer bastanta tinta: quí és català? I aquesta qüestió té dues raons de ser que, curiosament ningú mai va expressar de forma clara (hi ha coses que no són políticament correctes ni tant sols d'esmentar): primer perquè un munt de gent a Catalunya no és d'orígen català (jo mateix) i segon perquè els mateixos Catalans tenen formes molt variades de ser-ne. Per això, normalment, en una discussió d'aquestes, la pregunta p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Oriol fletxa Premià de Mar (Maresme)
10 de gener de 2011, 10.52 h

#6 Ep, Albert, per descomptat que cal respectar el que se sent cadascú. També caldria veure què se senten majoritàriament els ciutadans de la comunitat autònoma catalana, no? Però el que no cal és que els rebutgem nosaltres d'entrada. Ah, també hi ha una cosa que se'n diu manipulació: per què no se senten catalans? Perquè hi ha algú fortament interessat a fer que no se'n sentin, a mantenir la nostra nació infinitament dividida i enfrontada.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Albert fletxa Tortosa
10 de gener de 2011, 08.16 h

#5 Ja, molt bé. Bona la reivindicació unionista. Però no comentes el fet important: què se senten ells (i què et sents tu?). Si et sents "espanyol", no veuràs cap impediment a defensar coses de la Franja o de Cadiz, de l'Empordà o fins i tot de Madrid... Normal: tot això es troba en el mateix estat. Et fa res que pensi d'una altra forma?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Oriol Gil Sanchis fletxa Premià de Mar
5 de gener de 2011, 23.33 h

#4 Albert, tu mateix admets que el teu raonament és viciós: "encara que a la Terra Alta i a Artés segurament hi deu haver botiflers, com per tot arreu."
Arreu del país hi ha gent que diu sentir-se espanyola, i no per això deixem de consumir productes catalans!!!
El que és ABSURD és que siguem nosaltres mateixos qui rebutgem una part del país. Al capdavall, si se senten catalans, sigui per raons comercials o per les que raons que siguin, benvinguts catalans!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Albert fletxa Tortosa
5 de gener de 2011, 19.52 h

#3 Jo crec que els hauríem de demanar si es senten catalans o alguna altra cosa. Pel que fa als que tinc ací a propet, tenen molt clar en la seva majoria que són aragonesos. Només són Catalans quan els interessa (especialment per vendre'ns el seu oli, els seus embotits o el seu vi que, per cert són ben bons).
Conclusió: si no es senten catalans més que per raons comercials, jo prefereixo donar suport a la gent que, com jo mateix, sí se'n sent. Per tant compro oli de la Terra Alta o d'A... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Oriol Gil Sanchis fletxa Premià de Mar
4 de gener de 2011, 01.16 h

"També prioritzarà la producció d'oli alcampellenc a la producció d'oli català?"
Aquesta sí que és bona!!! O sigui que segons tu, l'oli d'Alcampell és menys català que el de Siurana, que el del Baix Ebre i el Montsià, que el de l'Empordà, que el de la Terra Alta i que el de les Garrigues???


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
pagesot fletxa Alcarràs
4 de gener de 2011, 01.12 h

#1 Mestre! Doncs au, ja riurem quan la Generalitat subvencioni Lo Rat Penat i el Círcol Balear! Total, són dues entitats del País Valencià i les Illes, no? Com? Que van contra els interessos del país? Bé, això és secundari...

Per mi, si un productor etiqueta només en castellà, me la rebufa si produeix a Alcarràs, a Alcampell o a Almussafes. És un espanyol, i punt.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
3 de gener de 2011, 12.54 h

Hala! Mai havia vist un centralisme principatí tan dur! Al menys els espanyols fan boicots a productes d'altres nacions, no als de la seva!
Me sap greu haver de defensar els unionistes d'Unió, però no, no crec que els pagesos del Principat s'hagin de preocupar molt pels de la Franja, tranquils.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo seria un bon tertulià de xous d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.