directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 03:18 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dijous, 6 de novembre de 2008 05:00 h

L'hemeroteca de La Vanguardia no amaga res

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

vanguardia zapatero zp
La Vanguardia dóna crèdit a Zapatero

Comparteix
   


La Vanguardia ha obert al públic la seva extensa hemeroteca a través de la xarxa. Són milers i milers de pàgines digitalitzades del diari dels Godó, des d'aquell llunyà dimarts 1 de febrer de 1881 en què apareixia el primer número.

La immensa quantitat d'informació que pot trobar-se en aquesta hemeroteca farà que, amb el pas dels mesos, hi anem trobant notícies o curiositats que valguin la pena de comentar. De moment els usuaris del Racó Català ja han començat a fer un buidatge de notícies i detalls curiosos i singulars, i us n'explicarem els més destacats.

La majoria d'aquests detalls tenen a veure amb la Guerra Civil i els canvis que pateix el rotatiu amb la victòria feixista. Així, navegant per l'hemeroteca es pot veure com el rotatiu dels Godó va passar de ser 'La Vanguardia. Diario al servicio de la democracia' el 25 de gener de 1939 a dir-se ' La Vanguardia. Diario al servicio de España y del Generalísimo Franco' dos dies més tard, el 27 de gener de 1939, l'endemà de l'entrada de les tropes de Franco a Barcelona. Un dia més tard, el 28 de gener, el rotatiu va passar de dir-se 'La Vanguardia' a anomenar-se 'La Vanguardia Española', un afegitó que no va retirar-se fins l'any 1978, quan ja feia tres anys que el dictador havia mort.

També és curiós l'intent franquista d'intentar amagar l'existència de la república i del conflicte armat. Així, quan els nacionals entren a Barcelona fan retrocedir la numeració de les edicions 800 números, de manera que el número del 27 de gener del 39 no és el 23.358 que li pertocaria sinó el 22.575, el número que correspondria si el rotatiu s'hagués deixat d'editar el 18 de juliol del 36, la jornada de l'aixecament colpista. Amb tot, els números 'doblats' de durant el conflicte bèl·lic poden llegir-se.

Si trobeu altres informacions curioses o dignes de destacar, podeu fer-nos-les arribar.


MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.