'The Economist' i el rigor dels corresponsals
Des de Catalunya ens podem arribar a pensar que el periodisme de frenopàtic que practiquen l'ABC, La Razón o El Mundo només serveix per sembrar anticatalanisme entre les mentalitats espanyoles més ràncies. Malauradament, però, sovint la influència d'aquests mitjans arriba molt més enllà. Els corresponsals a l'Estat estan majoritàriament afincats a Madrid i acostumen a reproduir en els seus reportatges allò que llegeixen i escolten a la capital d'Espanya.Aquesta setmana, el setmanari 'The Economist' ha publicat un reportatge sobre l'Estat espanyol més mesetario impossible. Més enllà dels suats tòpics triats per il·lustrar Espanya, com els toros Osborne o la roja, el setmanari anglès perpetra un article sobre els conflictes territorials a Espanya arran de les reformes estatutàries i les reivindicacions sobre finançament titulat 'How much is enough?'.
L'autor de l'article, un tal Michael Reid (que ben segur que no és parent d'Alec Reid) curtit com a corresponsal a grans democràcies com Mèxic i Perú, s'atreveix a igualar Jordi Pujol amb l'exministre franquista Manuel Fraga titllant-los als dos de 'cacics' i regala els seus lectors amb altres bestieses d'aquest nivell, tot amb un to que sembla una pura transcripció de la fatwa matinal de Losantos.
El corresponsal arriba a assegurar que la descentralització 'ha anat massa lluny' i que a Catalunya l'espanyol s'ensenya com una llengua estrangera. S'atreveix a assegurar que un estat 'federal' hagués estat millor que les constants demandes de les autonomies, que mai en tenen prou, i tanca l'article amb el típic paràgraf exaltat amb arguments de l'estil 'España se rompe'.
Al tal Reid se li podria demanar una mica de rigor en les seves informacions o directament que fes un favor als seus pobres lectors i... go home!