directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 10:40 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dimecres, 13 de maig de 2009 05:00 h

El PP i la neteja d'Euskadi

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

pp logotip populars partit
Comparteix
   


El pacte PSE-PP que ha investit Patxi López com a nou lehendakari tindrà conseqüències irreversibles per la realitat basca. N'hem parlat en diversos punts de mira, de les imposicions que farà el PSE i de les proposades pel PP, que van començar per escollir una presidenta del parlament basc que no parla èuscar, contradient les demandes dels socis socialistes.

Aquests primers dies de legislatura són els populars, amb el seu ínfim 14% dels vots, els que marquen la pauta de la deconstrucció social d'Euskadi. I ho fan anunciant una sèrie de mesures contra la identitat basca, tot i que ells asseguren que les fan pensant 'més en els ciutadans que en les identitats'. Per començar proposen dos canvis d'una importància simbòlica evident: volen canviar l'escut i l'himne bascos.

La proposta de canvi d'himne vol desfer-se de l'actual 'Eusko Abendaren Ereserkia' (himne de la pàtria basca), una tonada popular sense lletra que ja va ser oficial durant el Govern de la Segona República, aprovat llavors pel PSOE i el PNB, entre d'altres formacions. Pels populars l'himne basc hauria de ser 'Gernikako arbola' (l'arbre de Guernica), una melodia amb lletra composada a Madrid i que lloa el roure biscaí. Per les formacions espanyolistes, l'himne oficial actual és partidista, ja que el PNB també l'utilitza com a himne del partit quan hi afegeix una lletra composada per Sabino Arana.

Per altra banda, la proposta de canvi d'escut també portarà cua. L'actual escut basc també és hereu de l'aprovat pel Govern basc de la Segona República, i s'hi veuen quatre quarters que haurien de representar els quatre territoris històrics d'Euskadi: Guipúscoa, Biscaia i Àlaba, que componen l'actual demarcació política, als que s'hi sumava un quart quarter que corresponia a Navarra. De fet el decret que aprovava l'escut l'any 1936 ja explicava que l'Estatut hauria de 'preveure la incorporació de Navarra' a Euskadi, i per tant s'incorporava l'escut vermell de Navarra al quarter corresponent.

Amb l'arribada de la transició, el Govern basc va heredar l'escut anterior, mantenint-hi el quarter navarrès, però la Diputació Foral de Navarra -sota domini de partits espanyols- va denunciar que l'escut lesionava la independència del seu territori. El 1985 el Tribunal Constitucional espanyol va dictaminar la retirada de l'escut vermell de Navarra del símbol heràldic d'Euskadi, ja que 'envaia i lesionava l'àmbit competencial navarrès'. A l'actualitat, el quarter corresponent a Navarra és buit i amb el fons vermell.


 

Els populars proposen eliminar d'una vegada per totes el quart quarter reservat a Navarra, redissenyar l'escut i reinventar-se la història. Asseguren que els seus canvis són conseqüència de l'arribada del primer govern veritablement 'constitucionalista' després del 'càncer' de les polítiques d'Ibarretxe. Quin serà el proper canvi que voldràn imposar els populars? Desfer-se de la irkurriña? Prohibir la llengua basca?


MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Toni fletxa BCN
13 de maig de 2009, 10.08 h

Quin fàstic de gent!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.