L'Espanya imperialista no descansa
Portugal va ser una obsessió constant del dictador falangista Francisco Franco, que tenia entre cella i cella annexionar el país del fado sota les fronteres de l'Estat espanyol. No ho va aconseguir mai, entre d'altres coses, per la feblesa mateixa de l'Espanya del 'caudillo', per la pressió de la Comunitat Internacional i perquè a Portugal també hi havia un altre dictador amb qui, davant el panorama de postguerra, va preferir no tenir-hi problemes.Tot i això i passats els anys, igual que amb Gibraltar, l'obsessió imperialista espanyola segueix ben activa i desperta. Potser és que ja donen Catalunya per perduda i ara miren cap a l'altra banda. Sigui com sigui, tan és així aquesta mania imperialista ja impregnada a l'ADN de molts individus de l'Espanya profunda que, sovint, surten notícies a Internet que fan apologia d'una península ibèrica unida.
Aquesta que hem trobat, va més enllà i proposa fins i tot la bandera i l'escut que hauria de tenir aquest inhòspit país.
Amb l'excusa de les eleccions a Portugal, els que s'autoanomenen 'Iberistes', han considerat que l'Estat espanyol ha marcat agenda a les eleccions portugueses. És per això que reflexionen sobre com seria una Ibèria unida. Les seves conclusions són del tot imperialistes i ambiciosament esbiaixades: el resultat resultaria ser 'el país més gran de la Unió Europea en extensió (el tercer a Europa després de Rússia i Ucraïna), el cinquè en població (gairebé 60 milions d'habitants, fregant el nombre d'habitants de França, Regne Unit i Itàlia) i una potència lingüística hispano-portuguesa (608 milions de persones) només superada pels 1.000 milions de xinesos que parlen mandarí'.
Per començar, seria una comunitat de parlants amb dues llengües diferents (i prou diferents). A més, tampoc hi conten els altres idiomes que hi ha a l'Estat espanyol. D'altra banda, ens hauríem de preguntar quina seria la seva posició sobre el portuguès en una Ibèria unida. Seria un idioma oficial a les Corts? Seria obligatori aprendre'l a totes les escoles?
Per acabar, ens preguntem quin és el criteri d'aquesta gent. Per què és vol un Estat tan gran si la tendència des de la Segona Guerra mundial ha nivell internacional ha estat la de crear nous Estats, basant-se en les teories polítiques sobre l'administració pública que expliquen que la descentralització és més efectiva que un sistema centralitzat?
Bé... millor que aquests estiguin ocupats pensant en introduir Portugal a les seves fronteres i així, mentrestant, nosaltres, poc a poc i sense fer soroll, poble a poble, aconseguim la independència.