directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 11:45 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dimarts, 19 de gener de 2010 05:00 h

Morfologia de la gallina

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Si vas ser una de les moltes persones que aquest dijous van posar-se les mans al cap en assabentar-se que un exemplar de la Constitució espanyola amb àliga franquista i el lema 'Una, grande y libre' és l'objecte que representa a hores d'ara l'Estat espanyol a l'exposició permanent que l'Eurocambra mostra en un dels llocs més concorreguts de les seves instal·lacions a Brussel·les, ja pots calmar-te, has estat un ingenu que has caigut en el parany d'independentistes indocumentats.

Un dels digitals de la caverna, lavozdebarcelona.com, ha dedicat un gran esforç a treure l'entrellat d'aquest assumpte fent un gran desplegament de mitjans i una exhaustiva investigació per tapar les vergonyes al popular Federico Trillo, que va enviar l'objecte de la discòrdia quan ostentava el càrrec de president del Congrés espanyol. Com a resultat, asseguren que l'exemplar de la Constitució espanyola que hi ha al Parlament europeu no és franquista 'sinó que en realitat es tracta de l'escut oficial durant la Transició -molt semblant al franquista, però diferent- en vigor de 1977 a 1981'.

Reproduim l'esplèndid exercici de morfologia gallinàcia en què s'esforcen en mostrar les grans diferències entre un escut franquista i l'escut plenament constitucional, a data de 1978. 'L'escut de l'esquerra correspon al que va estar en vigor a Espanya de 1945 a 1977, és a dir, durant la major part de la dictadura franquista. L'escut de la dreta -que és el que es mostra en l'exposició de Brussel·les- va estar en vigor des de gener de 1977 (BOE) fins a 1981 (i el seu ús va ser legal fins a 1984), és a dir, que mai va coincidir amb la dictadura franquista i sí amb la Constitució, tot i les informacions de l'ACN'.



Com es pot comprovar a les imatges, no hi ha ni punt de comparació entre un i altre escut tot i que l'emblema que llueix a la Constitució espanyola enviada per Trillo a Brussel·les -plenament legal i democràtic- es continua caracteritzant per incorporar l'àliga que va ser una de les insígnies de la dictadura, el jou i les fletxes falangistes i el lema 'Una, grande y libre' que pertany inequívocament a l'univers franquista.

Tot plegat, segons els companys de lavozdebarcelona.com va ser una relliscada de l''Agència Catalana de Notícies dirigida per l'independentista Saül Gordillo' que ha provocat que l'eurodiputat d'ERC, Oriol Junqueras, hagi elevat una queixa al Parlament europeu perquè retiri l'exemplar, fet que ha estat secundat per Ramon Tremosa (CiU), Raül Romeva (ICV) i Maria Badia (PSC). La seva actuació ha motivat que el govern espanyol reaccioni i anunciï que retirarà l'objecte de l'exposició. Tots plegats, no deuen tenir els mateixos coneixements d'heràldica que el redactor o redactora de la notícia.


MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
aclaparat fletxa Igualada
20 de gener de 2010, 00.48 h

M'agrada el de la dreta, però l'altre és lleig; tot i així els dos ocells, així pintats de negre, transpiren maldat i tot..


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Sílvia fletxa Amer
20 de gener de 2010, 00.13 h

Diria que en la transicional (i els hauríem de dir que ben vigent, que no es va acabar al 81) fan del símbol franquista una evolució cap a la disfressa i el domini del pensament, i per la resta són el mateix.

El la franquista la cinta de la Una Grande i Libre ofega, mata, o et deixa rígid. En la transicional i actual la cinta sura sobre els caps, no cal que ofegui perquè pren abans l'enteniment i el pensament. Li han fet un posat de moviment, pot ser eufemisme de El Movimiento, i una... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
19 de gener de 2010, 21.56 h

Ei, aquest article està moolt bé! Gràcies, eh? Ara ho tinc ben clar, la gallina de la dreta és democràtica (en fa tota la pinta) i la de la esquerra és franquista (en un primer moment estava dubtant de si era republicana o del trienni liberal). Si es que es veu d'una hora lluny que són coses diferents! S'ha de ser un totxo per no veure que la gallina de la dreta és pròpia de la democràcia... espanyola.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Joan P. fletxa Barcelona
19 de gener de 2010, 19.47 h

Ara ho entenc tot, quan he vist les diferències entre ambdues gallines me'n adono que la segona gallina no és tal...es un albatros!! i si no fixeu-vos en el bec i en les ales, un albatros tenyit de negre... però un albatros.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.