directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 05:59 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dimarts, 15 de desembre de 2015 05:00 h

Són 'eleccions espanyoles' i no pas 'eleccions generals'!

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

eleccions espanyoles, urna, vot
Sobre d'unes eleccions espanyoles

Comparteix
   


La semàntica és molt important i cal ser-ne conscients. La semàntica es refereix als aspectes del significat, sentit o interpretació de signes lingüístics com ho són les paraules.
 
Per tant, l'ús intencionat de segons quines paraules per a referir-se a segons quins conceptes pot condicionar del tot el seu significat i, de vegades, fins i tot, exercint un efecte totalment inconscient als seus receptors. Això pot crear un pòsit molt difícil de canviar en el futur.
 
A TV3 ja li va costar molt deixar de dir 'Espanya' i començar a dir 'Estat espanyol' quan es referia a notícies que passaven al país veí. És conegut, fins i tot, que reconeguts periodistes, alguns d'ells ara mengen del grup Prisa a Madrid, es negaven a usar 'estat espanyol' i obligaven als seus periodistes a escriure o dir en pantalla 'Espanya'.
 
També, molt dura va ser la lluita del PP del País Valencià per afermar el terme 'Comunidad Valenciana' per esborrar el concepte 'país' i evitar, així, maldecaps futurs. Una comunitat unida a l'Estat espanyol i no pas un País, que podria formar part dels Països Catalans.
 
'El Clàssic' és un altre terme, totalment nou, per fer referència a un Barça Madrid. Una expressió que neix dels mitjans més casposos espanyols i que, incomprensiblement, TV3 ha abraçat i fet seu. El concepte 'clàssic' promou la unió 'Espanya & Catalunya' i fa més mal del que podríem imaginar, sobretot si tenim en compte la força i penetració del futbol a les masses.
 
Doncs ara, s'ha d'explicar a TV3 que les eleccions al Congrés dels Diputats de Madrid no són eleccions generals. No són les nostres eleccions. Són les eleccions espanyoles. Si de cas, les eleccions generals són les catalanes, que no pas autonòmiques, i aquestes són les del país que ens ocupa: les estatals o espanyoles, en cap cas les generals.

Periodistes de Tv3 i Catalunya ràdio: són 'eleccions espanyoles' i no pas 'eleccions generals'!


MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#8
19 de desembre de 2015, 19.36 h

#2 BELLOTA, MIRA QUE EN SOU DE PESATS I IGNORANTS. JA SE US HA DIT DE TOTES LES MANERES POSSIBLES QUE RAJOY ESTA GOVERNANT AMB MAJORIA ABSOLUTA AMB UN PERCENTATGE DE VOTS DEL 32%. AIXO ES AIXI PERO NOMES HO ENTENEM ELS EUROPEUS. VOSALTRES HAUREU D'AGAFAR UN ALTRA TREN.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Jordi fletxa Barcelona
18 de desembre de 2015, 10.30 h

Tota la publicitat del debat (de l'horror de debat) d'ahir a TV3, es va referir sistemàticament a aquestes eleccions com 'generals'. Per tant s'entén que per ells les eleccions a la Generalitat són 'parcials', 'locals', 'regionals'. Aquesta no és la televisió d'intenció nacional per la que tant vam haver de lluitar contra els socialistes. Més aviat és la televisió regional, hispanocèntrica, irrellevant i progre que preferien els socialistes. I per cert, bàrbar, que hi fos el Girauta.... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
BEJOTA fletxa bcn
17 de desembre de 2015, 17.43 h

N.B. I COM ÉS QUE TANT DL ,ERC ,ETC ES PRESENTAN SI SÓN D'UN ALTRE PAIS?


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Boira baixa fletxa Barcelona
16 de desembre de 2015, 05.20 h

És cert. Les eleccions que s'organitzen a l'estranger pròxim són, òbviament, eleccions espanyoles. Doncs, que se les confitin!…


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Jordi fletxa Barcelona
16 de desembre de 2015, 02.48 h

Els talps sociates encrostats a TV3 deuen rabiar per no poder dir-ne 'Debat de l'Estat de la Nació', del plenari del Congrés espanyol que oficialment s'anomena així. TV3, la primera TV3, aquella TV3 amb sentit de país i intenció nacional per l'existència de la qual tant es va haver de lluitar contra els sociates, va convindre de dir-ne 'debat de política general'. Feliçment. Sort que això ja va quedar establert llavors. Cada vegada que sento el Pellicer o qualsevol dels altres talps so... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Jordi fletxa Barcelona
15 de desembre de 2015, 23.00 h

'El clàssic' pressuposa i alimenta un imaginari espanyol. I no se n'havia dit mai així: un Barça-Madrid era simplement un Barça-Madrid. Però que una televisió dita 'nacional de Catalunya anomeni 'generals' les eleccions espanyoles és d'absolut escàndol i l'actual TV3 ho fa per sistema. Se n'hi pot dir espanyoles o estatals, però mai de la vida generals perquè això implica que Catalunya és la part d'un tot, és a dir, que no és nació sinó regió. Però suposo que a la més mínima... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
BEJOTA fletxa bcn
15 de desembre de 2015, 20.05 h

E. 27-S.
CATALANS: 7.571.127

CENS: 5.510.713

VOTANTS: 4.115807

Separatistes: 1.949241

Separatistes: 35% DEL CENS (47,8% DEL VOTS)


N.B.LI RECORDO QUE'L R. MADRID FOU FUNDAT PELS GERMANS PADRÓS(CATALANS DE TOTA LA VIDA) I QUE'L BARÇA PER UN DE SUÏSSA (JOHANEN CAMPER I NO JOAN CAMPER).


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 13
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
15 de desembre de 2015, 19.04 h

-són espanyoles, no pas generals. No "en cap cas"


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.