directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 02:52 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dijous, 21 de gener de 2010 05:00 h

El PP, Hitler i la unitat de la llengua

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

jaume I
Comparteix
   


El govern valencià és especialista en malbaratar diners públiques per tal de portar a terme aberracions polítiques. En aquest cas, s'han invertit 4.800 euros per tal d'editar 'Les Corts de la época foral y de la España de las autonomías (1238-2008)", un llibre on el vicepresident primer de les Corts Valencianes, Rafael Maluenda (PP), ajusta comptes amb el passat dels valencians.

Segons informa Levante-EMV, el llibre compta amb pròleg del President Camps i introducció de la titular de les Corts, Milagrosa Martínez i no cal puntualitzar quina ha estat la llengua emprada per tal d'escriure l'obra. Tot i això, quina hauria estat l'alternativa en cas de que el parlamentari més veterà de les Corts Valencianes hagués decidit emprar l'altra llengua oficial del País Valencià? Doncs el senyor Maluenda ho resol al text, donat que aprofita l'avinentesa i teoritza a l'obra al voltant dels orígens del 'valencià'.

Confessa que l'objectiu del llibre és 'denunciar i combarte el pancatalanisme' i posa èmfasi tot afirmant la llengua que va emprar Jaume I als seus escrits és el 'romanç valencià' i que aquesta és una llengua 'independent' de la resta, negant així qualsevol unitat lingüística demostrada pels filòlegs. Al voltant dels orígens del 'romanç valencià', explica Maluenda que hi ha que cercar-los 'al baix llatí derivat de la dominació romana, que es va barrejar amb el llenguatge ibèric existent'. Així llavors, considera que aquest valencià va continuar emprant-se en el segle XI i XII al Regne Àrab de València i aquest seria el precedent linguïístic de la llengua que més tard aprendria Jaume I a la ciutat de València. Com a sentència final i per tal de desestructurar la idea d'una possible unitat geogràfica que aglutini tots els territoris de parla catalana, Maluenda llança aquesta reflexió: 'Si acceptessim la unitat de la llengua, que gran part de l'esquerra sosté i fins i tot compta amb el suport d'alguns àmbits cienfífics interessats, podrien utilitzar la mateixa justificació que Hitler ''si a València es parla català, ha de formar part dels Països Catalans''.




MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
Jordi fletxa Bcn
22 de gener de 2010, 19.24 h

Despertaferro: Si justament el problema rau en que a molts valencians (no estic segur si podria dir el mateix dels mallorquins, ja que allí hi ha molt d'alemany i espanyols que res tenen a veure amb les illes) tant els fa. Per a ells parlar en "valencià" és de "llauraors", de gent de poble, i per tant inferiors. Ara, la pasta que fan exportant taronges, aquesta no els fa angúnia, no.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
l'Esteve fletxa Vallés Oriental
21 de gener de 2010, 16.59 h

Collons!!!... tants anys parlant en romanç-valencià varietat sud-oriental-de-la-feixa-d'avall i jo sense enterar-me.

Clar que un cop descobert que també parlo en espanyol, castellà, argentí, mexicà , colombià, bolivarià, uruguaià , xilè i no se quantes varietats més , tot es possible....


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
21 de gener de 2010, 11.47 h

De fet, ho fan per que pensen que com més llengües es puguin carregar de cop, més fàcil els serà finalitzar la colonització.



Una pregunta que em faig contínuament és : els Valencians i Balears son conscients que si espanya s'en surt amb l'aixafament de la identitat i cultura catalanes, al cap de poc temps veuran aixafades les seves?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Quim fletxa PPCC.
21 de gener de 2010, 09.22 h

La cosa està molt clara pels peperos Cal negar que la variant del català que es parla a València són la mateixa llengua(que ells ho sabem perfectament)per ferla desapareixer i imposar el castellà i així València com va fer hitler, podrà ser anexionada i totalment assimilada per castella=Espanya.NO hi ha més volta de full i tot el demés és majerar la perdiu.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.