directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 30 d'abril de 2024 20:30 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dilluns, 5 de juliol de 2010 05:00 h

L'estratègia del Guaraní

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant


Comparteix
   


Els detalls canvien el món. La història està farcida de petits canvis i enginys que han marcat el devenir. L'any 1943, per exemple, en el marc de la Segona Guerra Mundial, les tropes aliades van utilitzar l'Euskera per imposar-se a l'imperi Japonès en la batalla de Guadalcanal. Aprofitant l'origen basc d'alguns marines, es va utilitzar la llengua com a vehicle de comunicació entre la flota americana amb l'objectiu que els missatges no fossin desxifrats pels nipons. Aquella llengua minoritària i desconeguda servia, paradoxalment, per fer trontollar el poderós imperi del sol naixent.

67 anys després, hi ha qui també ha volgut utilitzar la seva llengua per fer derrocar un altre imperi, el de l'elit futbolística mediàtica. És la selecció de Paraguai, que ha utilitzat el Guaraní, llengua ameríndia que es parla a alguns llocs d'Amèrica del Sud, per anar derrocant algunes de les millors plantilles del món. No ha estat el cas de la selecció espanyola, que ha eliminat als sudamericans amb un ridícul gol de Villa, el nou fitxatge barcelonista que celebra els gols amb gest torero. Vicente del Bosque, seleccionador espanyol, i els seus homes, han patit les estratègies dels sudamericans que parlaven amb el seu idioma amb l'objectiu de desconcertar-los.  Aquesta llengua minoritària ha ajudat a la distracció de futbolistes com Xavi, Puyol, Piqué, Capdevila, Valdés, Cesc o Busquets que probablement no s'han estranyat (o si?) en veure parlar Guaraní. Ells, encara que no ho sembli, són catalans i, com a tals, saben de  la dificultat de parlar un idioma enmig d'una voluntat generalitzada de reduir-lo a la mínima expressió. Els catalans que llueixen l'elàstica de 'La Roja' haguessin pogut emular els seus col·legues del Paraguai i parlar català entre ells per despistar al contrari. En aquest cas però, serien els propis companys de selecció qui es veurien sorpresos i en fora de joc.

Sigui com sigui, Paraguai ha demostrat una dignitat nacional molt per sobre d'aquells que es presenten al món com a demòcrates, però que menystenen contínuament  les llengües presents en el seu territori. L'Espanya monolítica i antiplural s'ha plantat a les semifinals de la copa del món i ha reafirmat a molts en el seu sentiment patriòtic i indissoluble que supera amb escreix els límits del futbol i que aprofundeix en la ceguesa nacional.  La ignorància els impedirà que algun dia puguin fer ús de les diverses i riques llengües que habiten al seu Estat. Malgrat la seva eliminació, el gest de Paraguai és envejable i exemplar. Com va dir al seu dia l'avui il·lustre ex-president, que n'aprenguin!


MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
Ricard fletxa Torrent (Horta-Sud)
7 de juliol de 2010, 00.29 h

Per favor! Com podeu dir aquestes bestieses? Us heu posat al mateix nivell que els comentaristes espanyols! Com que els paraguaians parlen guaraní entre ells per a despistar als espanyols? Parlen guaraní entre ells perquè és la seua llengua, reputes! O és que el directe.cat el feu en català per a fotre als espanyols?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
ERC=PSOE fletxa SÓN EL MATEIX GOVERN I SI PODEN EL REPETIRÀN PER TERCERA VEGADA.
6 de juliol de 2010, 03.44 h

Encara podem confiar en Alemània i en el finalista II*II


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Lluís fletxa Vila de Gràcia
5 de juliol de 2010, 13.09 h

Perdoneu, però jo el que tinc entés és que els americans van usar com a llengua ininteligible pels japonesos el navajo, no el basc.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Linguamundi fletxa Barcelona
5 de juliol de 2010, 07.12 h

No comparem una cosa amb l'altra. No té res a veure que els americans empressin el basc com a estratègia per a evitar desxifrar missatges i l'altra és que els paraguaians utilitzin el guaraní.
El Guaraní és llengua oficial al Paraguai, conjuntament amb l'espanyol (l'única llengua indígena cooficial amb el mateix rang que la llengua colonial), parlada per entre 5 i 6 milions de persones, uns 4 milions al Paraguai, on a les zones rurals amb prou feines si saben castellà.
Per cert que el ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo seria un bon tertulià de xous d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.