directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 19 de març de 2024 09:57 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dijous, 20 de novembre de 2008 05:00 h

La Vanguardia contra la cançó en català

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant


Comparteix
   


Documents relacionats
  • (PDF, 239.83 KB)
  • (PDF, 251.11 KB)

La Vanguardia española no perd pistonada, i els dies que no pot dedicar la secció de cultura als toros es dedica a llançar dards enverinats contra la cançó en català. Per fer-ho recupera Esteban Linés, una d'aquelles mòmies de la redacció que tan bé retratava Puig i Ferreter a 'Servitud'. El tal Linés és una vella glòria de Can Godó que bàsicament s'ha dedicat durant anys a tirar merda contra la música del país feta en català. 

En un reportatge sobre els darrers cantautors del Principat publicat dimarts [llegiu-lo en PDF aquí i aquí], el tal Linés s'encarrega de desprestigiar tant com pot la música catalana. Com que amb els nous pesos pesats de la cançó d'autor catalana no s'hi pot posar (Roger Mas, Feliu Ventura, Sanjosex, Guillamino, Joan Miquel Oliver) utilitza una entrevista a un jove cantautor espanyol, el típic rebotat de torn, de nom Espaldamaceta, per tal de, directa o indirectament, destrossar la nostra música.

L'entrevista és el clàssic 'épater' de jove cantautor molest amb el món, que ha de matar el pare i carregar contra la tradició per tal de reivindicar-se. Això sí, el Linés s'encarrega de treure-li punxa amb preguntes trampa, teledirigides i plenes de prejudicis, que el jove cantautor respon com bonament pot. 'Sólo pido que no se te encasille según en qué cantes', respon el pobre Espaldamaceta, com si aquí els músics en castellà estiguéssin vetats...

Preguntat malèvolament per la nova cançó, que amb prou feines pot haver escoltat, Espaldamaceta respon 'era de un aburrido que te mueres'.  Per no parlar de la primera pregunta, on en Linés llança el dard enverinat, pura retòrica de Ciutadans, contra el fet que es pugui ser cantautor català cantant en un altre idioma, una polèmica que ja havíem tancat amb Frankfurt però que a Can Godó semblen entestats a desenterrar.

Una nova mostra de la concepció de música catalana que tenen a La Vanguardia de les mans del tal Esteban Linés, un que feia campanya contra la música en català als festivals perquè argumentaven que perdia qualitat l'escena... Amb aquesta mena d'articles sembla impossible que algun dia La Vanguardia s'editi en català. I és que de continuar amb aquest caspós espanyolisme militant, per molt que facin traduccions al català no les comprarà ningú del país.


MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
21 de novembre de 2008, 17.20 h

Que hem fet els catalans per merèixer aquesta plaga?, Quan acabara el franquisme i quan s'anul·lara el decret de nova planta?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
20 de novembre de 2008, 18.59 h

Un mal reportatge, fruït d'un mal periodista... fixeu-vos com per una banda provoca respostes en la línia de denúncia que no cal barrejar política i música (fet molt lloable, i signe de normalització que caldria asolir) i per l'altra el reportatge incideix en les qüestions polítiques d'insistència en el factor lingüístic i el de gènere (¿Las mujeres? ni idea), o sigui, factors ideològics absolutament i gens artístics.



A més, el reportatge és confús: el titular ens ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
david fletxa barcelona
20 de novembre de 2008, 17.23 h

L'espanyolisme de La Vanguardia és cada cop més agressiu i fora de lloc. Han estat capaços d'obrir aquest estiu una secció diaria en anglès quan no tenen pas cap secció diària en català. Ara només falta un detall: que la gent deixi de comprar un diari tant obsolet i que reflecteix tan malament la realitat del país. Jo crec que diaris com La Vanguardia s'estan cavant poc a poc la seva fossa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
ganxet fletxa reus
20 de novembre de 2008, 12.10 h

Gens estrany, La Vangjuardia sempre va contra el fet catalá.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Temps d’amnistia, de corrupció i d’estafes

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.