directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 18:52 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dimarts, 23 de desembre de 2008 05:00 h

Franco ho va fer fatal

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant


Comparteix
   


Algú s’ha preguntat alguna vegada per què redimonis els àrbitres de la primera divisió espanyola de futbol es nombren pel primer i segon cognom? I a més mare de Déu quins cognoms!

Brito Arceo, Bueno Grimal, Iturralde González, Pérez Burrull, Pérez Lasa, Rodríguez Santiago, LLonch Andréu, Turienzo Álvarez, Mejuto González, Andújar-Oliver, Lamo-Castillo, Urío-Velázquez, Japón-Sevilla, Díaz-Vega, Rodríguez-Marchante, etc…

Doncs segoncs aquest bloc, ara ja tenim una molt bona explicació. Tot plegat es remunta cap a finals dels 60. Fins a llavors als àrbitres se'ls coneixia pel seu primer cognom, però va aparèixer a l'arbitratge espanyol un jove amb un cognom simés no conflictiu: Franco.

Immediatament les autoritats van decidir que allò podria ser l’excusa perfecte perquè molts diaris poguessin titular ‘Franco ho ha fet molt malament’, ‘Com de dolent és Franco!’, ‘Franco no val per res’ ‘El gran error de Franco’ o ‘Franco s’equivoca i castiga amb la màxima pena’ (un penal). Encara que sempre referits a l'àrbitre, aquesta segona intenció, enginy i ironia que tant va aflorar sota les plomes d'il·lustres periodistes en aquells anys era una perillosíssima arma de doble fil. Amb aquests titulars, Franco, podria sentir-se humiliat, així que la censura va ordenar que a partir d'aquell moment als àrbitres se'ls nombrés pels seus dos cognoms.

Des de llavors la premsa esportiva va prendre com a costum citar als àrbitres pels seus dos cognoms encara que cal destacar que la Real Federació Espanyola de Futbol quan fa pública les designacions d'àrbitres, sempre facilita els seus noms complets.

L'àrbitre en qüestió era Ángel Franco Martínez del col·legi murcià, que actualment ostenta el càrrec de Vicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres i que tot i el seu nom sembla ser que no ho feia malament i va ser considerat als anys 70 com un dels millors àrbitres espanyols, arribant a arbitrar un partit en el Mundial d'Argentina 78.


MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
28 de desembre de 2008, 00.06 h

no és nombrar sinó anomenar. Parles de noms i no de nombres (números), oi?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.