directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 00:23 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dimecres, 25 de març de 2009 05:00 h

El català, en el punt de mira europeu

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

eleccions europees comicis europeus europa brussel·les parlament europeu
Comparteix
   


La manifestació que va reunir cinc mil independentistes a Brussel·les el 7 de març va ser menystinguda per bona part de la classe política catalana i, fins i tot, ridiculitzada per l'eurodiputat convergent Ignasi Guardans. 'A la Unió Europea no se'n parla, de la manifestació', entre d'altres coses perquè es va fer dissabte, va argumentar el nét de Francesc Cambó. Aquesta visió simplista de la política europea contrasta vivament amb els anàlisis que fa públics el propi parlament.

En motiu de la campanya electoral del 7 de juny, Brussel·les ha activat una web que detalla, país per país, quines són les principals peticions que li trameten els ciutadans. Va rebre més de 55.000 correus durant el curs 2007-2008 de ciutadans que es queixaven o li demanaven informació, i ara els desgrana per països.

Per exemple, diu que la majoria de consultes que rep de ciutadans francesos versen sobre el funcionament diari de la institució (35%), seguit de queixes dels estats membres (24%) i de preguntes sobre les relacions exteriors de la UE en casos com el del Tíbet, la Xina, Israel i Palestina (11%). En el cas italià, la majoria de qüestions fèien referència a qüestions de política italiana (37%) i al funcionament del parlament (28%).

En el cas espanyol, la major part de consultes també són sobre el funcionament intern del parlament, tot i que no dóna percentatges. I en segon lloc... sorpresa! El segon motiu de preocupació dels ciutadans de l'estat espanyol és 'el reconeixement del català com a llengua oficial'. El parlament diu: 'Una quantitat important de ciutadans ha demanat que el català sigui reconegut com a llengua oficial de la Unió Europea i de les seves institucions. També s'ha sol·licitat informació sobre l'ús del català al Parlament, tant a la pàgian web com a les sessions plenàries'.

La votació i aprovació, ahir, d'un informe que frena l'intent del PP de censurar la immersió lingüística de les escoles catalanes és un altre exemple que denota que la llengua catalana és a l'agenda europea. Segurament no hi és en primera línia, però sí que consta com un conflicte que els futurs europarlamentaris catalans hauran de continuar posant de relleu.


MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
25 de març de 2009, 11.39 h

Aquesta informació la sabia en Pöttering quan va visitar Barcelona i es va mostrar "estranyat" i sorprés i no sé quants fàstics més per què aqui ens preocupàvem per la llengua?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.