L'efecte lingüístic de Google
Els esforços dels voluntaris catalans de Google per tal que totes les aplicacions del popular cercador siguin en català ja donen els seus fruits. El fet que Google, el màxim referent de la xarxa, ens consideri una llengua de treball fa que qualsevol altre aplicació que vulgui emmirallar-se amb Google també ens adopti de manera natural com una llengua a tenir en compte.Tal com explicava Xavier Caballé aquest dilluns, Microsoft ha presentat Bing, l'enèsim cercador pensat per destronar Google. Després de diversos intents fallits, l'aposta actual passa per fer una aplicació de cerca pràcticament idèntica a Google, de manera que els usuaris no s'hagin de trencar els banyes per fer-la funcionar.
Més enllà dels resultats del nou cercador, que encara no són tan acurats com Google, la concepció del cercador, construït peça a peça agafant Google de model, ha fet que Microsoft s'hagi decidit per incorporar, tal com fa Google, la llengua catalana des de l'inici. Així qui utilitzi el Bing en la seva fase beta podrà fer-ho directament en català i no haurà d'esperar els habituals mesos o anys a que la versió en català comenci a funcionar. El Bing conté algunes errades, com aquest terrible 'compras' que us assenyalem a la captura, però és un exemple de la importància que té Google a l'hora de marcar tendències a la xarxa.
Per tal d'aconseguir una xarxa on el català sigui una llengua normalitzada cal tenir consciència de la seva fragilitat i utilitzar-la al màxim possible. En aquest sentit, és important utilitzar el cercador Google.cat o configurar el navegador en la nostra llengua per tal de demostrar que els catalans volem navegar en català. Recordeu que fa uns mesos us explicàvem que Google va decidir traduir els seus serveis a les 40 llengües més utilitzades a la xarxa, i el català hi va entrar pels pèls.
Si volem que el cercador líder continuï promovent el català i d'aquesta manera, les empreses que van al seu darrere també l'adoptin, cal ser patriotes i tenir una actitud 100% catalana a la xarxa. A Internet el català és lliure, no com al Congrés dels Diputats o al Parlament Europeu. Aprofitem-ho!