directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 17:41 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Divendres, 5 de juny de 2009 05:00 h

L'efecte lingüístic de Google

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant


Comparteix
   


Els esforços dels voluntaris catalans de Google per tal que totes les aplicacions del popular cercador siguin en català ja donen els seus fruits. El fet que Google, el màxim referent de la xarxa, ens consideri una llengua de treball fa que qualsevol altre aplicació que vulgui emmirallar-se amb Google també ens adopti de manera natural com una llengua a tenir en compte.

Tal com explicava Xavier Caballé aquest dilluns, Microsoft ha presentat Bing, l'enèsim cercador pensat per destronar Google. Després de diversos intents fallits, l'aposta actual passa per fer una aplicació de cerca pràcticament idèntica a Google, de manera que els usuaris no s'hagin de trencar els banyes per fer-la funcionar.

Més enllà dels resultats del nou cercador, que encara no són tan acurats com Google, la concepció del cercador, construït peça a peça agafant Google de model, ha fet que Microsoft s'hagi decidit per incorporar, tal com fa Google, la llengua catalana des de l'inici. Així qui utilitzi el Bing en la seva fase beta podrà fer-ho directament en català i no haurà d'esperar els habituals mesos o anys a que la versió en català comenci a funcionar. El Bing conté algunes errades, com aquest terrible 'compras' que us assenyalem a la captura, però és un exemple de la importància que té Google a l'hora de marcar tendències a la xarxa.



Per tal d'aconseguir una xarxa on el català sigui una llengua normalitzada cal tenir consciència de la seva fragilitat i utilitzar-la al màxim possible. En aquest sentit, és important utilitzar el cercador Google.cat o configurar el navegador en la nostra llengua per tal de demostrar que els catalans volem navegar en català. Recordeu que fa uns mesos us explicàvem que Google va decidir traduir els seus serveis a les 40 llengües més utilitzades a la xarxa, i el català hi va entrar pels pèls.

Si volem que el cercador líder continuï promovent el català i d'aquesta manera, les empreses que van al seu darrere també l'adoptin, cal ser patriotes i tenir una actitud 100% catalana a la xarxa. A Internet el català és lliure, no com al Congrés dels Diputats o al Parlament Europeu. Aprofitem-ho!





MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Jaume fletxa Delft (Paisos Baixos)
8 de juny de 2009, 10.36 h

M'oblidava el mes important. Estic absolutament d'acord en l'impacte positiu del Català a Google. Graons com aquest son dels que es pugen i ja no es baixen. Amunt, doncs!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Jaume fletxa Delft (Paisos Baixos)
8 de juny de 2009, 10.30 h

No es pas una mala traducció sinó que el camp no esta traduït en absolut. Tinc seleccionat 'Paisos Baixos' com a país i en posar Bing en Català obtinc un camp 'Shopping' en lloc de 'Compres'


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.