directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 04:30 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Divendres, 22 de maig de 2009 05:00 h

La cuina del CIS

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

bipolarització cara a cara zapatero rajoy
Comparteix
   


Documents relacionats

Un dia abans de l'inici de la campanya de les eleccions europees, el CIS ha fet públic aquest dijous l'estudi sobre intenció de vot. El bipartidisme, tan estés a l'Estat espanyol amenaça amb convertir-se en protagonista de nou en les europees i escoltarem un cop més les crides al vot útil per part de socialistes i populars després que l'enquesta pronostiqui un empat tècnic entre els dos grans partits estatals.

Però com en tantes i tantes coses, res no és casual, i cal fixar-se bé en com es cuinen les enquestes. Si ens fixem en les preguntes que els enquestadors han fet per fer el pronòstic veurem alguns casos que 'encaminen' a l'enquestat cap a aquestes posicions bipartidistes que es veuen reforçades en els resultats.

Espanyols o europeus?


Comencem malament, amb una mentalitat centralista, quan en la pregunta 4 es pregunta pel sentiment de pertinença a Espanya i a la Unió Europea, en aquesta pregunta l'enquestador té indicacions de llegir només tres opcions: sobretot ciutadà europeu, sobretot ciutadà espanyol, ciutadà europeu i espanyol al mateix temps. L'opció, cap de les respostes anteriors no ha estat llegida als enquestats. Les opcions no llegides per l'enquestat sumen fins a 7,1 punts, gairebé els mateixos que els que se senten més europeus que espanyols (7,3).

PP o PSOE?


En la pregunta 10 demanen a l'enquestat quin partit ha defensat millor els interessos de l'Estat espanyol a Europa, limitant les respostes a la rivalitat PP-PSOE. Les preguntes 29 i 30 demanen una valoració de les polítiques impulsades pel PSOE i el PP, però no entren en valorar la de la resta d'opcions polítiques.

Donat el fet que hi ha opcions polítiques que no han pogut presentar-se a les eleccions europees perquè estan il·legalitzades, no és gratuït que, davant la pregunta 16, sobre quin motiu portaria a l'enquestat a no votar només es llegeixin als enquestats les opcions d'estar fart de la política, voler fer un vot de càstig al partit habitual o la poca importància de les eleccions europees.

En la pregunta 23 es pregunta per quin partit creu que guanyarà les eleccions al Parlament europeu, en aquest cas en les respostes es contemplen totes les opcions i totes seran llegides per l'enquestador, però la pregunta acaba amb un innecessari 'el PSOE o el PP?'. És il·lús pretendre que les guanyi algú altre, però també innecessari afegir-ho en la pregunta.

Dreta o esquerra?


En la pregunta 25, pregunten sobre quina composició del Parlament europeu preferirien els enquestats, en aquesta pregunta hi ha una indicació per a l'enquestador que demana llegir només les opcions 'amb una majoria de partits de dretes' i 'amb una majoria de partits d'esquerres' passant per alt la possibilitat que l'enquestat tingui preferències per un altre tipus d'eix polític.

Una bona pregunta garanteix una bona resposta.



MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.