directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 17:34 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dijous, 28 d'abril de 2011 05:00 h

El fracàs del Codi de Consum

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

frau telefònic telèfon
Comparteix
   


Un dels avenços més importants en la protecció dels drets dels catalanoparlants de l'anterior legislatura va ser el Codi de Consum, l'ambiciosa normativa que obliga a totes les empreses a facilitar la seva informació com a mínim en català. Segons aquesta llei -que després dels sis mesos de moratòria ja és d'obligada aplicació tant per empreses grans com per petits comerços- els ciutadans tenen dret a rebre en català tota la informació, documentació i factures, així com els contractes i la resta de documents que emeti qualsevol empresa, i a més el Codi estableix molt clarament que tots els consumidors 'tenen dret a ser atesos oralment i per escrit' en català.

A l'hora de la veritat, però, la majoria de grans companyies continuen ignorant els drets dels catalanoparlants. Un bon exemple d'això és el recull de vulneracions a la Llei que ha publicat Marc Belzunces al seu blog després que necessités contractar una nova línia d'ADSL. El jove geòleg va intentar contractar la línia amb ONO, Orange, Ya.com, Jazztel i Movistar, i en tots els casos se'l va obligar a parlar o ser atès en castellà en algun dels passos. En la seva particular odissea per contractar l'ADSL, Belzunces va trobar-se amb un panorama totalment desolador: webs només en castellà, telèfons 902 de pagament -quan la llei fixa que han de ser gratuïts- i línies d'atenció al client sense operadors que parlin la nostra llengua.

Cal recordar que fa un parell de mesos la Plataforma per la Llengua ja va presentar un estudi que denunciava que les grans operadores de telefonia continuen sense atendre en català tot i els compromisos amb el Govern de la Generalitat, però no sembla que l'administració catalana estigui decidida a denunciar i promoure sancions per aquesta causa. Aquest és el parer de Marc Belzunces, que ha anunciat que, a més de denunciar individualment aquestes empreses a l'Agència Catalana de Consum, estudia demandar la Generalitat de Catalunya per connivència amb la infracció d'aquests drets fonamentals dels catalanoparlants.

MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
Antoni Porta fletxa Cardedeu
30 d'abril de 2011, 10.19 h

Tots els tràmits que he fet tant per l'ADSL com pel mòbil amb Vodafone m'han atès sempre amb català, val la pena saber ho.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
joanesco fletxa Barcelona
28 d'abril de 2011, 18.08 h

Peró si ja comencem que La Nostre (TV3) a on haurien de ser tots els anuncis en català es podria fer un estudi de quants en espanyol hi han. Hi a mi no en val el tema de la necessitat de cobrir las depeses.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
28 d'abril de 2011, 17.11 h

Una coasa és ben clara: si hi ha entitats per defensar la nostra llengua és perquè qui ho hauria de fer no ho fa. Un vergonya. En aquesta situació no ens queda cap més remei que denunciar denunciar i denunciar, ja que l'Agència Catalana de Consum només actua si rep denúncies, tot i que "deuen saber" de sobres, igual que nosaltres, que hi ha una infinittat d'empreses dels més variats àmbits i sectors no fan absolutament res en català. Per exemple: Coca-Cola, Danone, Artiach, Henkel, ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
CATALANA fletxa catalunya independent
28 d'abril de 2011, 15.28 h

AVUI MATEIX HE HAGUT DE PARLAR AMB L'ENCARREGAT DEL SUPER DE "EL CORTE INGLÉS" PQ NO HI HA MANERA QUE M'ATENGUIN EN CATALÀ.
ÉS LA TERCERA VEGADA QUE EM QUEIXO A DIFERENTS DEPARTAMENTS D'AQUESTA EMPRESA, QUE EM TRACTA MOLT AMABLEMENT, PERÒ IGNORA LA LLEI, I LES QUEIXES.


VISCA CATALUNYA LLIURE II*II


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.