directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 12:08 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dimarts, 6 d'octubre de 2009 05:00 h

Unió, independentis -ta?

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

unió democràtica catalunya logo
Comparteix
   


Per molt que el líder d'Unió Democràtica de Catalunya, Josep Antoni Duran i Lleida, tingui una aversió crònica a la paraula independència, la llibertat dels Països Catalans no ha estat sempre un tema prohibit a l'ideari demòcrata-cristià.

A la xarxa es poden llegir diversos textos fundacionals d'Unió que, recollits al Llegendari de Miquel Coll, un dels primers ideòlegs de la formació, permeten veure com inicialment UDC si que defensava la 'independència total' dels Països Catalans.

Per començar cal recordar que el mateix manifest fundacional d'Unió (1931) ja parlava d'una Confederació Ibèrica, a l'estil de l'Estat Català integrat en la Federació de Repúbliques Ibèriques que va proclamar Francesc Macià. Però l'ideari d'UDC es va anar construint a poc a poc, i el corpus teòric de la formació es va elaborar els anys posteriors, per acabar sintetitzat a la ponència sobre 'Doctrina nacionalista' presentada al II Congrés Nacional, celebrat l'octubre de 1933 a Tarragona.

En aquest text Unió reconeixia que 'Catalunya, o més ben dit, tots els països de llengua catalana, constitueixen una nació amb totes les característiques de tal, i per tant amb tots els drets i deures que es deriven d'aquesta categoria', i proclamava que 'cal que aprofitem tots els mitjans que la situació política de cada moment posi a la nostra mà per desvetllar la consciència del nostre poble; i per a preparar la reconstitució de la nostra unitat nacional catalana mitjançant la incorporació del moviment nacionalista català de les terres de València, Balears, Aragó català, Rosselló i Andorra'.

La ponència doctrinal d'UDC defensava una articulació confederal de la península 'lliurement pactada sobre les bases d'independència política, interdependència econòmica i fraternitat espiritual', però a la vegada reconeixia: 'cal no oblidar, amb tot, que per a una solució confederalista no basta la conformitat d'un dels membres a confederar, ja que si mancava la dels altres, no seria viable la fórmula propugnada. En aquest cas, els que la fessin impossible serien els responsables que els catalans haguessin d'acudir a la que llavors seria l'única solució compatible amb la dignitat de Catalunya i l'únic mitjà de garantir el seu normal desenvolupament que seria la independència total'.

La doctrina fundacional de la Unió Democràtica de 1933 ho deixa molt clar: pels líders de llavors, molt més progressistes que els actuals, és 'factible una total i absoluta separació de l'Estat espanyol'.


MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
6 d'octubre de 2009, 11.07 h

Però que passa!!! ara, a tothom li ha donat per la independència, com el problema més greu del a societat catalana i que ajudarà a resoldre tots els problemes. Però jovent, heu d'interpretar unes paraules, que es van dir en 1931, i en un contexte molt diferent a l'actual, per defensar la independència de Catalunya. Però els documents no s'han d'adaptar als temps que corren, o s'han d'interpretar fil parranda, tot i que siguin del segle passat. Això es progres!!! La realitat socio-polít... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Toni fletxa Barcelona
6 d'octubre de 2009, 10.04 h

I els socialistes i comunistes espanyols (també els catalans), defensaven també, abans de la transició i d'en Felipe Gonzalez, el dret a l'autodeterminació...Com canvien els temps!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.