Adéu a 'Caixa Catalunya'
El control socialista a Caixa Catalunya podria portar l'entitat bancària a canviar de nom, aprofitant el proper procés de fusió amb les caixes de Tarragona i Manresa. Així ho avançava aquest dimarts el diari AVUI, a qui fonts 'de tota solvència' han justificat el canvi de nom perquè les dues entitats locals no percebin la fusió com una absorció, i perquè consideren que la marca Caixa Catalunya 'està deteriorada'.Des del punt de vista català aquest 'deteriorament' és totalment fals, ja que el nom Caixa Catalunya és la millor marca possible per una entitat bancaria originària del país i que, a més, integrarà diverses entitats del territori. S'entén que l'entitat resultant de l'altra fusió catalana del moment, que unirà les caixes de Sabadell, Terrassa, Manlleu i Manresa, necessitarà un nom nou que es desvinculi de les entitats que queden enrere, però en la fusió que ens ocupa entre Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa la denominació 'Caixa Catalunya' resulta la més idònia possible des d'una òptica catalana.
Ara bé, sembla que el punt de vista català no importa a la cúpula socialista de l'entitat que presideix Narcís Serra, al considerar que el mercat català ja està dominat i cal projectar Caixa Catalunya a les Espanyes. Segons Pau Dueñas, el director general de Morillas Brand Design, especialitzat en marques comercials, a Espanya el nom 'Caixa Catalunya' provoca un fort rebuig per les fortes connotacions catalanes. A més compta amb un logotip amb una estrella i quatre barres vermelles, que podria associar-se amb l'independentisme. Segons l'expert, l'època on s'associava els noms de les caixes a un emplaçament geogràfic s'ha superat, i les entitats haurien de buscar noms neutres que els garanteixin una millor penetració a tots els mercats.
Sembla que la cúpula de Caixa Catalunya s'ha pres al peu de la lletra aquestes recomanacions per canviar el nom, i el procés cap a l'espanyolització total de l'entitat ja ha començat. De moment Caixa Catalunya, la històrica entitat financera que durant la Segona República va denominar-se Caixa d'Estalvis de la Generalitat de Catalunya i que, per tant, tenia com a president el President de la Generalitat de llavors, Francesc Macià, abandonarà la històrica denominació i buscarà un nom més neutre per agradar a les Espanyes. El proper pas serà canviar el logotip, netejant-hi les quatre barres, i qui sap si l'idioma oficial de l'entitat resultant de la fusió serà el castellà. Tot és possible si girem l'esquena al territori i l'únic objectiu és conquerir la clientela del país veí.