directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 03:36 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dilluns, 9 de març de 2009 05:00 h

TV3 i les llengües estrangeres

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant


Comparteix
   


La comissió parlamentària que controla la Corporació ha aprovat aquests dies una resolució de CiU on es demana que el proper llibre d'estil de les emissores públiques catalanes contempli el subtitulat de les declaracions en llengües estrangeres de polítics i d'altres personalitats, de manera que als Telenotícies aquestes declaracions no es doblin com es fa ara sinó que es subtitulin al català.

D'aquesta manera es contribuirà a l'aprenentatge de llengües estrangeres, i s'abandonarà la pràctica actual que impedeix sentir aquests talls de veu en la llengua original.

Fins aquí bé, molt de país normal i modern, el problema arriba quan a la CCMA es plantegin què és una llengua estrangera. Segons el marc conceptual actual, l'espanyol no és una llengua estrangera, ja que no hi ha subtítols en les declaracions en aquesta llengua, i aquí ja es perd qualsevol mena de credibilitat si volem construir una televisió moderna i nacional.

Si TV3 realment tingués interès a promoure la llengua catalana tal com estableixen els seus estatuts, deixaria de permetre declaracions en espanyol sense subtitular, i tindria una mica de consideració per tots aquells espectadors de l'Alguer i la Catalunya Nord o tots aquells estudiants de català que aprenen l'idioma des d'arreu del món mirant TVC internacional i que no tenen perquè conèixer l'espanyol. A Catalunya, l'espanyol com el txec: subtitulat.


MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
Vicenç Marquès i Sanmiquel fletxa SABADELL (Vallès Occidental)
10 de març de 2009, 20.58 h

Deixeu-me que hi fiqui cullerada en aquest aplec d'opinions amb un altre tema que crec que també és de vital importància vers la catalanitat de la TV3.

Sóc partidari, de que el bloc de noticies hauria de començar sempre amb esdeveniments ocorreguts a casa nostra. Quan s'hagués explicat tot el que passa a tot Catalunya i als Països Catalans, després, per educació i veïnatge, es podrien donar les noticies esdevingudes a França i Espanya. Evidentment i tal com comenta algú en aqu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
10 de març de 2009, 11.07 h

Crec que ja es hora d´enviar a TOTS a quests de la tolerància... a fer.... i tractar desconsideradament a tot TIRA INVASOR que ens IMPOSE EL CASTELLÀ Fem-los la vida impossible al CASTELLA!!!!!!!! i...amenacem-los que les seves c/c perillen...... ES UNA VERGONYA QUE 30 ANYS MORT FRANCO encara dure les seves ORDRES ah!! i ara diuen que com estan arraigades...poseu-li l´adgetiu vosaltres mateixos!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Miquel fletxa Amsterdam-Barcelona
9 de març de 2009, 15.05 h

Això jo ja ho he dit varies vegades. També vaig enviar una carta a TV3 queixant-me.

Els catalans de la Catalunya nord, els d'Alguer i molts estrangers o fills de parelles mixtes (catala+ una altra nacionalitat) que viuen fora no entenen l'espanyol però sí que entenen el català. Malgrat aquest grup sigui petit, el fet que l'espanyol i català s'alternin constantment sense subtítols fa que TV3 sigui incomprensible per a aquesta gent. I com a eina per aprendre català també es fa impo... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Josep fletxa Rasquera
9 de març de 2009, 10.28 h

D'acord,



No entenc perquè a una de les llengues oficials que es parla a España, anomenada castellà, ara li hem de dir espanyol. Això dona força a la cohessió que vol "Espanya" de tenir un idioma propi, amb la qual cosa, penso, donem força als espanyols perquè d'aquesta manera tenen un idioma propi, l'espanyol, que no diu en lloc quin és (hem de respectar la Constitució, no?)

Des d'aquí demano a tots els que utilitzen la paraula espanyol per designar el castellà que... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
alex fletxa barcelona
9 de març de 2009, 10.25 h

Estic d'acord en que s'hauria de subtitular l'espanyol. És veritat que la gran majoria l'entenem, però cal establir un sistema on no s'obligui a conèixer l'espanyol (per exemple si ve algú de fora a establir-se aquí que pugui decidir aprendre només el català).


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.