directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 03:39 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dimecres, 1 d'abril de 2009 05:00 h

Netejant l'euskera del País Basc

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

euskera castella
Comparteix
   


Els acords en política lingüística tenen una dimensió històrica en si mateixos. Històrica perquè dos partits antagònics pactaran per anar en contra del nacionalisme basc provocant unes conseqüències que us vam avançar ara fa uns dies. Històrica perquè si l’únic que els unia era fer oposició contra el PNB ara navegaran a la deriva buscant punts en comú. Històrica també perquè el poble basc veurà i patirà un clar retrocés que tan ha costat aconseguir en vers a l’euskera.

Sobre aquesta qüestió, el PSOE ha votat algunes de les polítiques del PNB en aquests anys passats. Però davant del nou mapa polític, els socialistes es comprometen amb els populars a derogar tota la normativa que ha impulsat el Govern d'Ibarretxe, sobretot durant l'última Legislatura, que s’havia intentat fer de l’euskera la llengua vehicular.

El text pactat defensa la llibertat d'elecció i que l’euskera no es converteixi en l’element integrador i de cohesió social en l'ensenyament ni en l'accés a la funció pública. Per a això s'anul·laran les normes que apunten cap a aquesta direcció -no s'estableix un termini d'execució- , i que han deixat sense efectivitat la legislació vigent, és a dir, la Llei d'Escola Pública Basca, que regula els tres models d'ensenyament: El model A, que dependria de la zona i de la demanda, permet l'ensenyament en castellà amb l’euskera com assignatura.

La referència de marc de convivència és l'Estatut de Guernica i el seu desenvolupament competencial. El PSOE també renuncia a la seva modificació, per falta de consens, però les dues parts defensaran la trentena de transferències pendents, com la de les polítiques actives d'ocupació. Qui patirà més, també, serà la televisió amb la reforma de la EITB que afectarà a la línia editorial, a qüestions tan simbòliques com els mapes d'Espanya i al tancament d'espais dedicats a l’esquerra abertzale.

Tot plegat, posa els pèls de punta.


MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
2 d'abril de 2009, 16.00 h

ahora se estara placidamente como se estaba cuando el amigo de mayor oreja mandaba y ademas mandara otro paco este lopez



que asco me da todo esto



zapatero deja de contar con cuatro votos de mi familia y el de muchos compañeros de trabajo


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
1 d'abril de 2009, 21.53 h

Ah, el PSE germà de PSC deroga la llei de politica linguistica a Euskadi i aquí ERC els hi dona suport, "cuando veas las barbas de tu vecino pelar pon las tuyas a remojar" i ERC els hi ha donat ales a aquesta gent.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
1 d'abril de 2009, 21.33 h

el PNV va salvar els presupostos d,en zapatero . (ara que es fotin)


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Tomppa fletxa Sabadell
1 d'abril de 2009, 17.36 h

Perquè es pot estudiar en castellà a país basc ? Fins quan la gent a Madrid o qualsevol altra lloc dintre Espanya no te obligació a apendre en minim 2 idiomes del país, com es pot demanar que la gent a Catalunya o país basc ho ha de fer ? I no, Darwinisme no pot justificar-lo!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Quim fletxa ppcc.
1 d'abril de 2009, 08.09 h

Ibarretxe hauria d´haver fet el referèndum per la independència de totes totes sense demanar permís a ningú. La INDEPENDÈNCIA és l´única sortida que tenim les nacions que no tenim estat propi per continuar vius com a poble. Ho sabem nosaltres i els nostres enemics també.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.