La ILP més socialista
Coincidint amb la negativa del Parlament a admetre a tràmit la ILP que promovia l'associació CEL i Deumil.cat per tal de convocar un referèndum d'autodeterminació, volem parlar-vos d'una altra ILP de caràcter polític que s'està gestant aquests dies. Es tracta de la ILP promoguda pel col·lectiu prosocialista Ciutadans pel Canvi (CpC), que vol promoure l'elaboració d'una llei electoral catalana pròpia, un àmbit on Catalunya encara no disposa de legislació tot i tenir-ne competències des d'Estatut de 1979.Ciutadans pel Canvi vol aconseguir que sigui la ciutadania que impulsi l'elaboració de la Llei catalana, i ho vol fer a través de les 50.000 signatures necessàries perquè el Parlament debateixi la seva proposició de llei. A primera vista tothom a Catalunya vol d'una vegada per totes una llei electoral, però fer-ho a través de la ILP de Ciutadans pel Canvi podria tenir conseqüències catastròfiques per la democràcia catalana.
Sota una aparença transversal, els principis que defensa la ILP de Ciutadans pel Canvi coincideixen amb la proposta de Llei electoral que sempre han fet els socialistes. Rere l'argument populista 'una persona, un vot' CpC vol aconseguir la proporcionalitat absoluta, és a dir, que valgui el mateix el vot d'un ciutadà de Barcelona que el d'un ciutadà aranès. Aquesta proporcionalitat absoluta, que no es dóna enlloc de l'Estat espanyol, suposaria que els Pirineus, que representen el 20% del territori català, escollissin tan sols un 0,74% dels representants (1 diputat), i trencaria amb l'actual representació electoral equilibrada que existeix a la cambra catalana.
El mateix web de la ILP és ple d'errors i enganys per tal d'enganyar als catalans distrets que no es llegeixin la lletra petita del projecte. A la galeria de famosos que donen suport a la proposta, al costat de Josep Cuní i companyia, hi trobem l'actriu catalana Marta Angelat, que defensa la ILP argumentant: 'vull llistes obertes per saber a qui voto'. L'han enganyada, ja que en realitat la ILP de Ciutadans pel Canvi no aposta pas per les llistes 'obertes', sinó tan sols 'desbloquejades'. Si les llistes obertes permeten triar els representants independentment dels partits, a les llistes 'desbloquejades' que proposa CpC només podries escollir quins representants prefereixes de la llista d'un sol partit. Amb aquest engany també han ensarronat l'editor Xavier Folch, que al web també insta a apuntar-se a la ILP per unes llistes obertes que CpC no contempla enlloc.
A la xarxa Facebook s'han creat dos grups sobre la ILP de la Llei electoral de Ciutadans pel Canvi: el de suport té 329 adherits, mentre que el grup contrari a la proposta, que duu per nom 'CpC: una ILP per enganyar al País, No signis, que no t’enganyin' ja suma 500 adherits.
En definitiva, rere aquesta retòrica de voler una societat més democràtica, la ILP de CpC només recull els postulats electorals del PSC. I n'hi això: des del mateix PSC ja s'han mostrat contraris a la ILP del seu tradicional col·lectiu de suport, ja que no el concepte de llistes 'desbloquejades' els sembla massa fort.