directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 03:24 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dijous, 18 de juny de 2009 05:00 h

La ILP més socialista

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant


Comparteix
   


Coincidint amb la negativa del Parlament a admetre a tràmit la ILP que promovia l'associació CEL i Deumil.cat per tal de convocar un referèndum d'autodeterminació, volem parlar-vos d'una altra ILP de caràcter polític que s'està gestant aquests dies. Es tracta de la ILP promoguda pel col·lectiu prosocialista Ciutadans pel Canvi (CpC), que vol promoure l'elaboració d'una llei electoral catalana pròpia, un àmbit on Catalunya encara no disposa de legislació tot i tenir-ne competències des d'Estatut de 1979.

Ciutadans pel Canvi vol aconseguir que sigui la ciutadania que impulsi l'elaboració de la Llei catalana, i ho vol fer a través de les 50.000 signatures necessàries perquè el Parlament debateixi la seva proposició de llei. A primera vista tothom a Catalunya vol d'una vegada per totes una llei electoral, però fer-ho a través de la ILP de Ciutadans pel Canvi podria tenir conseqüències catastròfiques per la democràcia catalana.

Sota una aparença transversal, els principis que defensa la ILP de Ciutadans pel Canvi coincideixen amb la proposta de Llei electoral que sempre han fet els socialistes. Rere l'argument populista 'una persona, un vot' CpC vol aconseguir la proporcionalitat absoluta, és a dir, que valgui el mateix el vot d'un ciutadà de Barcelona que el d'un ciutadà aranès. Aquesta proporcionalitat absoluta, que no es dóna enlloc de l'Estat espanyol, suposaria que els Pirineus, que representen el 20% del territori català, escollissin tan sols un 0,74% dels representants (1 diputat), i trencaria amb l'actual representació electoral equilibrada que existeix a la cambra catalana.

El mateix web de la ILP és ple d'errors i enganys per tal d'enganyar als catalans distrets que no es llegeixin la lletra petita del projecte. A la galeria de famosos que donen suport a la proposta, al costat de Josep Cuní i companyia, hi trobem l'actriu catalana Marta Angelat, que defensa la ILP argumentant: 'vull llistes obertes per saber a qui voto'. L'han enganyada, ja que en realitat la ILP de Ciutadans pel Canvi no aposta pas per les llistes 'obertes', sinó tan sols 'desbloquejades'. Si les llistes obertes permeten triar els representants independentment dels partits, a les llistes 'desbloquejades' que proposa CpC només podries escollir quins representants prefereixes de la llista d'un sol partit. Amb aquest engany també han ensarronat l'editor Xavier Folch, que al web també insta a apuntar-se a la ILP per unes llistes obertes que CpC no contempla enlloc.

A la xarxa Facebook s'han creat dos grups sobre la ILP de la Llei electoral de Ciutadans pel Canvi: el de suport té 329 adherits, mentre que el grup contrari a la proposta, que duu per nom 'CpC: una ILP per enganyar al País, No signis, que no t’enganyin' ja suma 500 adherits.

En definitiva, rere aquesta retòrica de voler una societat més democràtica, la ILP de CpC només recull els postulats electorals del PSC. I n'hi això: des del mateix PSC ja s'han mostrat contraris a la ILP del seu tradicional col·lectiu de suport, ja que no el concepte de llistes 'desbloquejades' els sembla massa fort.


MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#5
21 de juny de 2009, 10.44 h

A mi també m'han enganyat. No m'han explicat res dels punts principals de la ILP, només m'han dit que era una ILP per a tenir "llistes obertes". Ja he enviat un correu electrònic als impulsors de la ILP per a que m'esborrin de la llista. Ho podeu fer a la seva web www.lleielectoral.cat />


Sobretot deixeu-ho molt clar i demaneu confirmació de que se us ha esborrat...



Això no és pot permitir!!! "com diria en Nuñez"


Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
19 de juny de 2009, 17.16 h

Com es fa per anul·lar una signatura? A mi també m'han enredat...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
19 de juny de 2009, 15.22 h

XAVI ET DIC QUE ES TANTTRISTA QUE ELS SOCIALISTES ESPANYOLS, ESTEU OFEGANT CATALUNYA, DE LA MATEIXA MANERA QUE HO FA EL PP.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Xavi fletxa Terrassa
18 de juny de 2009, 15.49 h

Potser si que serien millor llistes obertes... però el que crec, es que hi ha por a que CiU baixi i PSC pugi... que és el que passarà, i què?. A mi no m'agrada, però no hem d'amagar la realitat del país, per molt trista que sigui.. ;)


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
18 de juny de 2009, 14.10 h

Aquesta plataforma ja fa dies que es passeja pels campus universitaris, on uns "voluntaris" d'altres nacionalitats es dediquen a fer firmar el personal, sense saber ven bé el que firmen. Jo amb un noi itàlia, ja li vaig de bones i primeres que això era perquè els de Lleida no tinguessin tant de pes i ell em va sortir per una altra banda. En el tríptic de color vermell (quina casualiat) ja queda ben clar de quin calcen.




Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.