directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 16:16 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Divendres, 11 de setembre de 2009 06:00 h

Avui fa 295 anys...

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

guerra onze setembre barcelona diada
Comparteix
   


Avui fa 295 anys els catalans lluitaven amb totes les seves forces per mantenir sota el seu poder la ciutat de Barcelona després de més de 13 mesos de setge per part de les tropes Borbòniques. L'onze de Setembre del 1714, finalment, la capital catalana va caure a les mans enemigues. Tot i això, no va ser fàcil pels espanyols. Al llarg de la guerra, prop de 35.000 catalans havien fet front als més de 40.000 soldats de les tropes Borbòniques. La ciutat comtal va rebre l'impacte de més de 30.000 bombes provinents dels canons de la Corona de Castella, gairebé una bomba per habitant. L'assalt final per part de les tropes enemigues va ser devastador destruint-ho tot al seu pas. 22.000 soldats nous penetraren a la ciutat contra els poc més de 2.000 catalans que encara quedaven dempeus i que donaren la vida per defensar la seva terra.

La Guerra de Successió tingué com a guanyadors als Borbons (amb el seu candidat, el futur Felip Vè) i els Àustries (amb l'arxiduc Carles). lluitaren per tota Europa per la corona d'Espanya, on va tenir caràcter de guerra civil perquè n'hi hagué partidaris dels dos candidats en tot el territori, encara que majorment concentrats els del Borbó al Regne de Castella i els de l'austríac a la Corona d'Aragó. Amb la victòria del Borbó, s'implanta un sistema polític uniforme, derogant-se els privilegis nobiliaris i els sistemes legals provinents dels diferents Regnes medievals que formaven Espanya. Per això, l'11 de setembre també es recorda la consegüent abolició de les institucions catalanes austricistes.

295 anys més tard el combat no ha acabat. El poble català en el temps de lluita va anar assenyalant una diada, la de l'Onze de Setembre, com a Festa de Catalunya. Diada que, si bé significa el dolorós record de la pèrdua de les llibertats, l'onze de setembre de 1714, ara té una actitud de reivindicació i resistència activa enfront de l'opressió i suposa també l'esperança d'un total recobrament nacional.


MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
TdF fletxa TOUS
13 de setembre de 2009, 11.30 h

la revolució dels segadors va ser per corpus i al 1640... però llavors els espanyols ja preparaven l'invasió... que desgraciadament van culminar el 1714 amb l'ajuda dels francesos... estem d'acord en que s'apropa la victòria, arenys comença... anem-hi tots al darrera! Salut //*//


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Teresa fletxa Tarragona
12 de setembre de 2009, 10.47 h

Tenim que fer un omenatge als Segadors, avans dels 300 anys, que hi ha

son mases anys per esta recuperats, de aquella desgracia i no amb oblidat

a cap tos son martir de Catalunya, tenim que fer les paus amb ells i

guanya oferinlis la vistoria. Salut //*//


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.