directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 30 d'abril de 2024 21:32 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Divendres, 9 d'octubre de 2009 05:00 h

català/castellà - català/valencià

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

diccionari termcat paraules
Comparteix
   


Potser ja no ens haurien de sorprendre certes actituds d'un diari espanyolista com El Mundo, però si més no hem cregut interessant establir el paral·lelisme que us expliquem a continuació.

El diari de Pedro J. Ramírez s'escandalitzava aquest dimarts després de conèixer que el Parlament de Catalunya havia contractat intèrprets de llengua anglesa, francesa i, ai las, castellana per a un acte institucional amb representants d'altres cambres parlamentàries -regionals segons la dialèctica d'El Mundo- europees. Es posen les mans al cap perquè es va contractar el servei d'intèrpret perquè representants de les cambres espanyoles com la presidenta del Parlament basc -que no domina l'èuscar, per cert- Arantza Quiroga puguessin seguir les intervencions en català però l'intèrpret també va traduir al català les intervencions que aquests van fer en castellà. Tot recordant que el president de la cambra, Ernest Benach, és d'ERC El Mundo recorda que els serveis d'intèrpret no són barats i que costen el mateix indistintament dels idiomes que s'utilitzin.

Convé recordar als companys d'El Mundo que, si troben una despesa innecessària el servei de traducció o interpretació de dues llengües diferents, s'haurien de preocupar encara més de la despesa de diner públic que suposa els casos en què això passa amb dues variants dialectals d'una mateixa llengua. Que reclamin al Senat espanyol, per exemple, que prescindeixi del servei de traducció al valencià que contracta per a la Comissió General de les Comunitats Autònomes, ja que ja hi ha traducció al català i els senadors i senadores del País Valencià l'entendran perfectament.

O potser també haurien de parlar amb el popular Francisco Camps i fer-li arribar una queixa després que la seva bel·ligerància en les qüestions lingüístiques fes que l'Eurocambra hagués de gastar-se inútilment 6.000 euros per 'traduir' l'espot de la campanya informativa de les darreres eleccions europees del català al valencià després que el Govern valencià enviés una 'notificació oficial' advertint que els mitjans de comunicació públics del País Valencià no emetrien el mateix anunci que TV3.



MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
Quim fletxa PPCC.
12 d'octubre de 2009, 23.40 h

El valencià que volen el pp i demés colonitzadors a València és el mateix que volen per al principat i les illes o sigui el castellà que és el de l´imperio. faltaria más.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Tomppa fletxa Sabadell
9 d'octubre de 2009, 12.45 h

Perquè lluitar contra Espanyols ? Totes persones que parlin en castellà són un i mateix, alguns més amables i més suaus que altres, però són d'una nació que te una cultura a matar altres cultures sense sentir culpable. Es millor a concentrar-se a declaració d'independencia que buscar senyals de llogic o intel·ligencià a algun lloc on no n'hi ha.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
9 d'octubre de 2009, 12.06 h



-despesa de diners públics. No 'diner'

-la be?ligerància per les qüestions lingüístiques. No 'en les'






Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo seria un bon tertulià de xous d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.