Madrid decidirà sobre Hereu
Les enquestes que fan Xavier Trias nou alcalde de Barcelona fa temps que preocupen els socialistes catalans, i d'ençà de l'estirabot dels Jocs d'Hivern la cúpula del PSC ja no compta amb Jordi Hereu, a qui ja s'estaria buscant substitut.Tot i això, avui per avui les preocupacions del PSC es concentren en les eleccions catalanes d'aquesta tardor, ja que les expectatives que genera José Montilla tampoc són per tirar coets. Ni els quatre anys de Govern de 'fets, no paraules' ni les campanyes per 'seguir creient' en l'exalcalde de Cornellà han servit per contrarestar la mala imatge de l'actual president de la Generalitat, que cada vegada s'envalentona i intenta fer un pas endavant per defensar Catalunya és desautoritzat des de Madrid i ha de retrocedir amb la cua entre cames.
Però perdre l'alcaldia de Barcelona no només seria una patacada pel PSC, també ho seria pel PSOE. Perdre Barcelona suposaria pels de Zapatero acomiadar-se de la ciutat més gran i emblemàtica que controlen arreu de l'Estat, una alcaldia que han controlat d'ençà de l'arribada de la democràcia. Per altra banda, des del carrer Ferraz de la capital espanyola també veuen amb preocupació la pèrdua de Girona, on la socialista Anna Pagans podria ser incapaç de mantenir la còmode majoria que va deixar-li Joaquim Nadal davant un possible pacte de CiU i ERC, que en la consulta del 25A ja van aconseguir mobilitzar més suports que l'actual alcaldessa.
Diguin el que diguin els socialistes catalans, confiïn o no en Hereu o Pagans, la darrera paraula la prendrà Madrid, ja que, en l'enèsima mostra de subordinació del PSC davant el PSOE, els estatuts del partit fixen que és l'executiva federal estatal qui té l'última paraula per decidir els candidats a les alcaldies de més de 50.000 habitants. Per tant són els barons socialistes els qui podrien forçar una substitució exprés d'Hereu i Pagans per intentar salvar els mobles i mantenir, ni que sigui amb majories inestables, el domini a les dues capitals catalanes, un domini que el PSOE considera necessari per afrontar amb garanties les eleccions estatals de 2012.
Fins i tot un mitjà tradicionalment filosocialista com és El Periódico advertia d'aquesta possible ingerència dilluns i asseguraven que des del carrer Ferraz 'veuen amb preocupació' la possible pèrdua de les alcaldies catalanes. un article d'anàlisi dictat pel PSOE que només podia ser llegit en clau premonitòria.