directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 01:50 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dimecres, 25 de juny de 2008 05:00 h

De reciprocitats

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

catalunya frança adhesiu
Comparteix
   


La paraula reciprocitat s'ha utilitzat darrerament per resoldre situacions de desigualtats, però en el llenguatge polític la "reciprocitat" s'ha convertit en una arma llancívola que sovint amaga propòsits molt més perversos.

En el conflicte sobre les emissions de TV3 al País Valencià, el govern del popular Francisco Camps brandia la paraula "reciprocitat" per justificar el tancament dels repetidors situats enllà de l'Ebre. Asseguraven que fins que a Catalunya no es garantís la "reciprocitat" amb les emissions de Canal 9, al País Valencià no s'hi podrien veure les emissions públiques catalanes. L'argumentació del PP valencià xocava amb l'evidència que les emissions de TV3 al País Valencià són una iniciativa privada, tirada endavant per associacions del territori que, de manera privada, emetien les cadenes catalanes. Si alguna entitat valenciana hagués volgut treballar per fer arribar Canal 9 al Principat, hagués tingut el dret de fer-ho per si mateixa. En aquest cas, doncs, la paraula reciprocitat amagava tones i tones de demagògia per part de les autoritats valencianes.

Amb el fugaç reconeixement del català a les institucions franceses ha tornat a aparèixer el fantasma de la reciprocitat. Tothom a Catalunya sap que la política lingüística francesa ha estat, de sempre, partidària de l'extermini i l'assimilació de les realitats culturals que difereixin de la francesa. Després que l'Acadèmia francesa i un Senat molt més jacobí que l'Assemblea Nacional desfessin l'esmena a la constitució veïna que havia de defensar les llengües minoritàries, encara hi ha veus al Principat que dubten del centralisme francès i s'atreveixen a parlar de "reciprocitat". En aquest sentit, són especialment il·luses les intencions d'aquells que volen augmentar la presència del francès a Catalunya esperant una certa reciprocitat. L'expresident Pasqual Maragall parlava fa mesos en aquesta línia, quan proposava que Catalunya entrés a la francofonia, una associació que agrupa una cinquantena d'Estats de parla francesa, i instava el país a promoure el francès com la segona llengua a aprendre a les escoles. El de Maragall era, novament, un exemple de reciprocitat mal entesa.


MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.