directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 16:12 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Divendres, 3 de febrer de 2012 09:49 h

Miquel Roca, un Bismarck frustrat

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 8 vots )
carregant Carregant


Comparteix
   


'És famosa aquella anècdota atribuïda a Niceto Alcalá Zamora i a Francesc Cambó, quan D.Niceto li va etzibar al polític català que havia d’escollir entre ser el Bismarck d’Espanya o el Bolívar de Catalunya. Roca va escollir ser el Bismarck d’Espanya, però havia fracassat'.   Iñaki Anasagasti

Miquel Roca va confessar, en motiu de la seva reivindicació del concert econòmic en l’acte dels '4 Presidents' a l’Ateneu Barcelonès, que es va equivocar a l’any 1979 quan el va rebutjar. Sense cap mena de dubte aquest reconeixement d’aquell error històric l’honora i posa amb més valor la importància de tenir la capacitat total de decisió sobres els nostres impostos.

Però les seves paraules també són una advertència a CiU, en el sentit que voler anar a Madrid a fer de Bismarck d’Espanya i no de Bolívar de Catalunya pot costar molt car, i l’any 2010 l’actual senador del PNB, Iñaki Anasagasti ho va descriure de manera genial en el seu bloc, 'Roca: bon parlamentari. Polític de pedra'.

'Vaig conèixer Miquel Roca a l’hotel Palace, ell va aconseguir que la paraula “nacionalitats” quedés consagrada a la Constitució, de la mateixa manera que nosaltres vam aconseguir aprovar l’article 150.2, que permet que competències considerades estatals puguin ser transferides a les CCAA malgrat que no es tingui aquest títol competencial. Gràcies a aquest article els Mossos d’Esquadra van poder assumir les competències de trànsit que no contemplava l’Estatut de Catalunya, però sí el Basc'. Impactant  l’apunt, mentre els catalans parlàvem de paraules, ells hi posaven el gruix.

'Roca ens deia que havíem d’anar en compte amb les competències policials perquè aquestes anaven lligades a la repressió del franquisme i que a ell el que l’interessava eren les competències de Televisió. Li vam replicar que tot poder polític ha de tenir la seva vessant d’ordre públic i per tant el monopoli de la força. Teníem clar que la policia nacional havia de sortir d’Euskadi i que tenir una policia pròpia era fonamental en la lluita contra ETA i, fins i tot, en la configuració visual d’una nacionalitat'.  

Segons Anasagasti, Miquel Roca va arribar dir aquesta excel·lent i fatal profecia : 'Roca nunca apostó ni por una policía catalana, ni por una Hacienda propia llegando incluso a pedirnos no lo reivindicáramos “antiguallas”'. Per llogar-hi cadires.

Gràcies a Anasagasti, CiU li va canviar el nom al Grup Parlamentari: '“Tú que vas por el mundo diciendo que eres el eje de la política española no entiendo ésta vocación minoritaria”. “Hombre, es que hay otros catalanes y aquí somos minoría”. “Si, pero esos catalanes no creo actúan en catalán, sino en PSOE y además, por lo menos nosotros, en Euskadi somos mayoría”. Al poco le cambió el nombre'.

Val la pena llegir aquest article de l’històric militant del PNB per entendre que amb Espanya no es pot badar. I les paraules de Miquel Roca reconeixent aquell error li donen la raó a Iñaki Anasagasti. Esperem que el President Mas llegeixi aquest #XocdeTrens.

MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#11
Albert fletxa Tortosa
6 de febrer de 2012, 23.40 h

L'Anasagasti es pot fer el valent i el petulant, però no diu perquè els bascos se sentien tant valents i pogueren reclamar un tracte especial: perquè hi havia al darrera una colla de posadors de bombes que, vulguis no vulguis, intimidaven i van fer baixar del ruc als jacobins centralistes. Com que els Catalans, com sempre, van anar d'honestos per la vida, els van donar per un lloc conegut de la seva anatomia habitalment ocult i, de pas, a nosaltres que no estavem negociant res, també. Tot p... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Joan fletxa Palamós
6 de febrer de 2012, 18.04 h

Doncs som-hi : D'aquest document periodístic que vaig salvar i que per guardar-lo en lloc segur en vaig perdre el seu lloc, tot i que he retrobat fa poc temps no en tinc ni la data ni l'any en que va sortir publicat al Diari de Girona, tot i que calculo que fa uns 7-8 anys. Transcric a partir de la primera ratlle salvada :

.................HAN ADQUIRIT MÉS DE 30 HOTELS A EIVISSA.

El seu intermediari a l'illa ha estat sancionat repetidament per explotar establiments sense permís.

C. Navar... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Joan fletxa Palamós
4 de febrer de 2012, 17.59 h

#8 No solament no estan a la misèria sinó que ara sen foten dels que veritablement encara creiem a cegues en la independència del nostre país però la memòria els traeix i cauen en l'error de no saber continuar dins el paper de comèdia democràtica en que viuen i han viscut. Aleshores no són d'estranyar les declaracions que Xunxent ha fet del seu amic desaparegut Fraga Iribarne. Llastimós i denigrant.
Si puc, demà o passat demà transcriuré un document que sorprendrà a molts. Si sabe... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
toni fletxa vic
4 de febrer de 2012, 15.14 h

eh no el critiqueu tant ,que aquest Sr s'ha fet ric ,llavors per ell segur que no era un mal pacte ,ara això sí per Catalunya , ni els nostres pitjors enemics ho haurien fet tant bé com els Sr. "catalans" que van fer la constitució .
Oh algú coneix algun d'aquest que durant 30 anys han trait el país que estigui a la misèria?


Valora aquest comentari:   votar positiu 14   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
4 de febrer de 2012, 13.46 h

I un dia va dir, prou política que ara em toca a mi fer diners, oi?


Valora aquest comentari:   votar positiu 13   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Lluis Freix fletxa BCN CIUTAT VELLA
4 de febrer de 2012, 12.54 h

#4 Això també ho fa el conseller d'interior Puig. Jo 'he vist al Fossar de les Moreres un 11 de setembre , la nit de les fogueres, cridant amb una colla de fanàtics manipulats i joves de joves de CIU: INDE, INDE, INDE-PENDEN-CIÂ!!! Aixo ho vam veure uns quants centenars de persones. Quan es troben els hi fan cridar "Independecia" i els enganyen com xinos. El Roca és igual.


Valora aquest comentari:   votar positiu 11   votar negatiu 3
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Joan fletxa Pala.......frugell
3 de febrer de 2012, 23.48 h

Franquista de cap a peus... a l'igual que tots els membres d'Omnium (fiscal) fins 1978, i endavant. Visca la Penya!


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 13
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Joan fletxa Palamós
3 de febrer de 2012, 16.30 h

És un dels pocavergonyes més grans de la història de Catalunya. A banda de la baixada interessada de pantalons de l'any 1979, hem de recordar les seves proclames enfervorides de patriotisme que duia a terme cada dos per tres a les Juventuts Nacionalistes de Convergència que eran les encarregades de distribuir durant el mandat pujolista les pancartes que deian alló de " Catalonia is not Spain". Mentres, ell anava preparant la seva fracasada entrada a la vida plena espanyola com a cap davant... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 20   votar negatiu 6
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Carles fletxa Vilanova
3 de febrer de 2012, 15.43 h

D'error res. Encara pretendrà que se li disculpi cometre una errada. Això és tradició al país i en altres circumstàncies ja fa temps que l'haurien empalat o executat sumàriament. El millor que pot fer el Roca pel país és morir-se.


Valora aquest comentari:   votar positiu 20   votar negatiu 14
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Jaume fletxa Barcelona
3 de febrer de 2012, 11.03 h

És indubtable que en Roca és llest, instruit, i bon negociador. Pero és un mal polític ja que és excesivament caut; altrament dit covard. D'aci l'espantosa relliscada del 79 (que ARA, el 2011-12 admet; 32 anys de retard Miqueló!!!) en no demanar el concert econòmic i deixar que els rucs del Raventós i el Solé Tura (PSOE i PSUC) fecin de les seves per mor de la 'solidaridad con los pueblos de España'. Quina colla de burros! Els bascos sí en saben; parlen clar i van al grà; no com els... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 33   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.