La independència, sempre l'endemà
L'atenció informativa de TV3 a la consulta sobre la independència a Arenys de Munt i les consultes del 13D ja va demostrar-se polèmica en rebre queixes tant per excés -per part de PSC, PP i C's- com per dèficit, amb queixes dels teleespectadors que entenien que la cobertura de 'la nostra' a un moviment sense precedents i impulsat per la societat civil rebia un escàs ressò a la televisió pública del país.Llavors el defensor de l'audiència va argumentar que TV3 feia un seguiment 'puntual i rigorós' informant de 'tots els fets rellevants que es van produint', tot i que no entrava a valorar la necessitat o no de fer un debat sobre aquesta qüestió.
Aquell 13D va resultar insòlit veure com mitjans de comunicació internacionals es desplaçaven fins al Principat per seguir de prop les consultes i hi dedicaven reportatges i peces en profunditat mentre que TV3 va emmarcar les consultes estrictament en els Telenotícies, que van rebentar audiències, però sense dedicar-hi un espai de reflexió i anàlisi amb l'excepció del programa Àgora, que tot sigui dit va arribar tard, l'endemà de les consultes.
El Telenotícies vespre de dissabte va passar totalment per alt que l'endemà 300.000 persones estaven cridades a les urnes per votar si volen o no la independència del país. Aquest 28-F la televisió nacional de Catalunya ha optat per la mateixa estratègia: parlar de les consultes i la independència a pilota passada. Se'n va parlar als Telenotícies de diumenge, que van superar els 600.000 espectadors i van ser líders d'audiència al Principat, i no serà fins aquest dimecres que el programa de debat Banda Ampla dedicarà un monogràfic a les consultes.
Caldria preguntar ara al defensor de l'audiència com és que en aquesta ocasió, sense que hi jugui el factor novetat i amb menys poblacions implicades les consultes sí que mereixen un debat a TV3. O hi hem de veure l'intent d'esmerçar un error.