Tenim dret a protestar?
La Conselleria d'Educació valenciana ha sancionat amb 20 dies de suspensió de funcions el director de l'IES Las Norias de Monfort (Vinalopó Mitjà), José Luis Santiago, per haver penjat cap per avall la foto del conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora, amb la llegenda 'Unwelcome Person' (persona non grata) a la porta del recinte. Els fets es van produir en el marc de les protestes en contra de la política educativa de la conselleria, en especial en contra de la decisió d'impartir l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania en anglès. El Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV) estudia accions de protesta contra la mesura de la conselleria, segons diu en un comunicat.Tot plegat, ens mou a posicionar-nos del costat de STEPV en el seu rebuig absolut a aquesta sanció, a qüestionar-nos en quin moment la Conselleria d'Educació valenciana ha considerat el dret personal a protestar i a plantejar-nos que, efectivament, aquesta penalització és un nou intent del PP valencià de controlar l'aparador polític aniquilant tota crítica en la seva contra.
Bona part de la comunitat educativa del País Valencià es va mobilitzar al llarg del curs 2008-2009 en diverses accions com la gran marxa de novembre de 2008 als carrers de València amb unes 100.000 persones, segons l'organització, demanant la dimissió del conseller. Penjar una fotografia d'aquest cap per avall seria una nova mostra del desacord amb la política educativa que s'avé al territori valencià, i no és més greu que treure una pancarta amb eslògans indicadors del desacord amb quelcom que sembla injust o incorrecte.Al cap i a la fi, totes dues esdevenen manifestacions de protesta en igualtat de condicions, totes dues símbols d'una queixa.
A més, cal mesurar la protesta amb la vara que es mereix, i és que no és més que l'expressió de la veu contrària d'un professor d'institut, o el que és el mateix, d'una víctima directa a la qual afecta molt íntimament la política del conseller Font de Mora. No ens sorprèn llavors, que tant l'STEPV com altres col·lectius educatius s'hagin afanyat a denunciar la manca de tinys democràtics a la política del País Valencià. I és que si alguna cosa és intolerable, és que el País Valencià s'hagi ancorat en un sistema dictatorial que no admet esmenes i que la societat valenciana s'hagi de lamentar, en els temps que corren, de que 'trenta anys després, encara hem demanar quotes tan bàsiques com les democràtiques'.