La professionalitat als mitjans digitals catalans
Aquest estiu vam patir un episodi informatiu bastant lamentable que va aconseguir retratar a la perfecció la poca professionalitat d'alguns mitjans digitals catalans.La cosa va anar així: El 3 d'agost el diari digital El Debat de la gent d'El Triangle obria edició amb una notícia bomba: "Manel Fuentes es prepara per substituir Antoni Bassas com a estrella de Catalunya Ràdio". El to de la notícia era petulant, d'exclusiva: "Ja està decidit", "fonts de l'emissora han confirmat", de manera que El Debat es penjava el triomf de ser els primers en descobrir la substitució de Bassas per Fuentes al capdavant dels Matins de Catalunya Ràdio.
A directe!cat ens en vam fer ressò, citant, és clar, als companys de El Debat com a font de la notícia, i el mateix van fer mitjans com La Malla, que fins i tot tirava pel dret i es feia seva la notícia sense citar cap mena de font.
L'endemà fonts de Catalunya Ràdio van desmentir la notícia, explicant- que en Bassas ja treballava per la nova temporada al capdavant dels Matins (la tretzena!) i que no sabien d'on havia sortit aquest bluf informatiu, ni amb quina intenció, etc.
A directe!cat, seguint les normes periodístiques més bàsiques, vam publicar la rectificació en una nova notícia, explicant que la nota de dos dies enrere era errònia i confirmant que Antoni Bassas continuarà a l'emissora. Però la resta de mitjans digitals no van solucionar el tema tan dignament.
A La Malla, quatre dies després de la polèmica, quan la nota ja era a l'arxiu, van retocar-la silenciosament, introduint la condició de possibilitat al redactat: "Fuentes podria substituir", "segons avança en exclusiva el diari digital elDebat.cat" de manera que es guardaven les espatlles i, al mateix temps, s'evitaven el "tràngol" de la rectificació en portada.
Ara bé, els de El Debat, els iniciadors d'aquest mareig, encara van ser més barroers. No només no van publicar cap rectificació, sinó que van esborrar la notícia inicial que citàvem tots els mitjans, de manera que quan algú segueix l'enllaç, es troba amb una notícia inexistent. Després van tornar a publicar-la amb un altre identificador, per tal que no se'ls pogués acusar de tirar la pedra i amagar la mà. Però a Internet queda constància de tot, i el catxé de Google encara té arxivada la notícia de El Debat tal com inicialment la va publicar [captura].
Resumint: Cap mitjà digital, tret de nosaltres, va tenir la decència de publicar una rectificació, com pertoca a qualsevol mitjà que vulgui ser seriós i assumeixi una responsabilitat de veracitat i rigor vers els lectors. Al contrari, la majoria d'ells va comportar-se d'una manera infantil, demostrant que ni són "diaris de referència" ni res que s'hi assembli.