Jaume Roures, la lluita continua
Malgrat n'hi hagi que ho donen tot per perdut, Catalunya continua essent una potència al món. Un dels herois nacionals que, des del treball diari, fa la seva aportació per posicionar Catalunya al món és l'empresari audiovisual Jaume Roures, propietari del grup Mediapro.En un article titulat 'Citizen Katalan', el diari francès Libération entrevista a Roures destacant-ne la seva capacitat per aixecar un imperi audiovisual en un temps de crisi als mitjans. L'article repassa els inicis de Roures com a cap de producció de TV3 fins l'any 2001, així com l'actual bon moment de la seva productora Mediapro, que amb una facturació de 800 milions d'euros va camí de convertir-se en un imperi com el de Hearst, el veritable Ciutadà Kane. Els darrers anys, Mediapro ha guanyat la batalla del futbol a Sogecable, ha creat l'única cadena de televisió que creix en audiència a l'Estat -La Sexta-, ha consolidat el diari Público, ha finançat el darrer film de Woody Allen 'Vicky Cristina Barcelona' i li finançarà els tres propers i a més, produeix un de cada quatre programes de prime time espanyols.
Però més enllà de l'èxit empresarial, Roures no defuig el compromís amb els seus ideals. Trotskista de jove, la bona marxa dels seus negocis li ha permès produir diversos films compromesos, com 'Comandante', el documental d'Oliver Stone sobre Fidel Castro, o 'Salvador', sobre l'assassinat de Salvador Puig Antich. De la mateixa manera, el compromís amb Catalunya és una altra de les constants en la trajectòria de Roures, i només cal recordar el vot de confiança a la llengua catalana que va suposar l'iniciativa d'estrenar Vicky Cristina Barcelona només en català a Catalunya.
A l'article de Libération, Roures es mulla per Catalunya, i tot i que les seves pràctiques empresarials el portin a treballar principalment en castellà, no té cap problema en mostrar-se partidari d'un referèndum d'autodeterminació: 'Estic a favor d'un referèndum d'autodeterminació entre els catalans. És important pronunciar-se, encara que al final, jo probablement optaria per restar dins Espanya'. L'empresaris tampoc té problemes per reconèixer allò que a Espanya fa tant mal de sentir, i és que Catalunya té una identitat pròpia clarament diferenciada de l'espanyola. 'Som un poble amb mil anys d'història, amb una llengua rica i literària i amb un esperit obert', assegura.