directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 14:17 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dimarts, 30 de juny de 2009 05:00 h

L'estaca més vella a Perpinyà

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

estaca perpinya
Comparteix
   


Lamentablement, quan un català convençut (eufemisme de català sobiranista o nacionalista o independentista... no ens barallarem ara pels possibles sinònims, amb matisos significatius tots ells, tot sigui dit) viatge a la Catalunya Nord té un sentiment doble i contradictori: primer de tot se sorprèn de la catalanitat que s’hi respira: senyers a tort i a dret, cartells en català que anuncien tots els pobles a les carreteres, cada dos per tres els restaurants porten el nom de ‘Restaurant Catalane’ o similars... però per altra banda se sent estranger al seu propi país quan la realitat de la llengua és tan esfereïdora: quasi ningú parla català.

Es podria dir que el diferenciador català, a la Catalunya Nord, és un tret absolutament regionalista. Com qui és andalús i també espanyol. Tota una llàstima.

De totes maneres, encara hi ha gent que aguanta a pesar de totes les adversitats. Un exemple és aquest grup de cantaries que el dia se Sant Joan, a la plaça del Castellet, al centre de Perpinyà, van entonar cançons populars catalanes. També, davant la sorpresa dels allà presents, van cantar amb gran fervor i energia l’Estaca de Lluís Llach.


 
Era xocant veure com aquells homes,però, vestits immaculadament d’hereus i pubilles catalanes entre ells, sovint, parlaven una barreja de català i francès. Tot i això, tenim clar que, l’Estaca, és un himne de lluita i reconeixement de la causa catalana arreu dels Països Catalans. Ja de pas, us recordem aquest Punt de Mira antic on hi podeu trobar dos vídeos on es demostra que, també, l’Estaca ha travessat fronteres i s’ha convertit en un himne d’altres cultures també oprimides.


MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Jaume fletxa Badalona
2 de juliol de 2009, 15.34 h

L'Estaca és ben coneguda a la Catalunya Nord. de fet és l'himne de l'USAP i la gent la canta abans de cada partit. Cosa que vol dir que no necessariament sigui tinguda com una cançó reivindicativa.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Galderic fletxa Perpinyà
2 de juliol de 2009, 11.07 h

Article lamentable, escrit des de el típic i ranci cofoisme principatí, amb una bona dosi de desconeixement i ignorància.

Escrits com el vostre demostren la necessitat de crear totes les eines possibles per mor de que els catalans coneguin el seu propi país i per els principatins que surtin del seu esquema "quatre províncies"i s'acostin a la resta de la Nació amb humilitat i ganes d'aprendre i conèixer.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.