La música catalana triomfa a la xarxa
Les estafes estan a l'ordre del dia i en aquest cas, les víctimes han estat desenes de músics catalans. Segons informa El Punt, grups musicals i particulars han rebut correus electrònics aparentment enviats des d'Egipte i les Seychelles on se sol·licitava els seus serveis per actuar en una festa de casament, durant tres dies i en una residència privada, amb uns bons honoraris i totes les despeses cobertes. suposat client demanava al músic que enviés un dipòsit de garantia 'per la lliure circulació de fons' a l'hora d'efectuar les transferències bancàries.L'afany de travessar el llindar nacional i donar a la música catalana un nom fronteres enllà combinat amb una mica d'ignorància sana ha fet que l'estafa s'hagi cobrat una víctima i que almenys vuit músics o grups més hagin dubtat a l'hora de resistir una temptació disfressada de Louis Cires, qui es presentava a la carta adreçada als músics com un alt funcionari de la Unicef interessat en contractar un grup que actués al seu casament a El Caire, en una festa prevista del 5 al 7 de febrer. El motiu d'aquest interès, explicava el senyor Cires al text, l'havia generat la coneixença del mateix a través d'Internet, la qual l'havia sorprès fortament i l'havia mogut a sol·licitar els seus serveis en unes circumstàncies tan especials. D'entre els regalets addicionals hi havia l'allotjament en un hotel de tres estreles i el viatge en avio coberts pel compte del sol·licitant, així com l'avançament d'un 50% del pressupost establert.
No és que des del si de Musicat , la principal associació de músics de Catalunya, no confiïn en el potencial de la música autòctona, però l'oferta comptava amb un sospitós incentiu de garlandes, la qual cosa els va moure a obrir una investigació. Així llavors, van contactar telefònicament amb l'hipotètic contractant –el qual havia facilitat un número de mòbil per si calia localitzar-lo, ja que estava en una missió de treball a la Costa d'Ivori– la qual cosa va deixar-los tan afalagats com neguitosos. A primera instància, el sol·licitant semblava molt creïble, fins al punt de demanar-los la fitxa tècnica del material necessari per a l'actuació i facilitar-los informació al voltant de les condicions per obtenir el visat d'entrada a Egipte. Ja diuen que el mentider, per defecte professional, acaba empassant-se la peça clau de les seves pretensions.
En el cas del músic estafat, aquest va donar resposta a l'oferta demanant 3.550 euros per a tres músics durant tres dies. Cires es va mostrar d'acord amb el pressupost i Musicat va gestionar el contracte amb total normalitat. Els problemes no van trigar a fer acte de presència. Durant els primers moments dels tràmits, el suposat client va informar el músic d'un dipòsit de garantia 'per la lliure circulació de fons' a l'hora d'efectuar les transferències bancàries que havia de fer-se efectiu per a receptor i per qui envia els calés quan es tracta de transferències a un país de fora de la Unió Econòmica Monetària Oest Africana. Així llavors, començaren a aflorar xifes per a tràmits no establerts al contracte, raó per la qual Musicat va recobrar la malfiança i va tornar a posar-se en peu de guerra. Així llavors, van decidir curar-se en salut i van deixar el cas en mans dels Mossos d'Esquadra de Girona a través d'una denúncia.
Segons informa el susdit diari que va treure la notícia, l'ideòleg de l'estafa no fou un innovador en aquest terreny, ja que existeix un antecessor en aquest tipus d'accions: les anomenades 'cartes nigerianes' del segle XVI a través de les quals es demanaven diners per al rescat d'un noble britànic pres a Espanya o d'un d'espanyol pres a Tunísia. En el cas s'oferia al destinatari participar en algun negoci amb grans beneficis, però sempre després d'haver ingressat una quantitat per a impostos i despeses vàries.
Resta com a incògnita si els Mossos aconseguiran seguir la pista de tal Cires, tot i que fonts de Musicat asseguren que a través de la denúncia es posa de manifest la netedat moral de la direcció de l'associació musical i la desena de víctimes de la broma.