directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 02:56 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dilluns, 11 d'octubre de 2010 05:00 h

El català no ven a Andorra

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant


Comparteix
   


Els preus més barats dels productes andorrans anima a molts turistes a visitar periòdicament el petit país veí. Tot s’hi troba a Andorra, tothom en marxa carregat i dóna per ben invertits els diners gastats que, en altres indrets, haguessin estat més. La realitat però ens diu que si algú pretén que l’atenguin en l’únic idioma oficial del país, molt probablement haurà de marxar amb les mans buides. Quina és doncs aquesta llengua tan estranya i que ningú parla als grans comerços andorrans malgrat estar reconeguda oficialment? Evidentment és el català.

Segons una enquesta, només un 5% dels empleats de les grans superfícies andorranes el parla per dirigir-se als seus clients. L’anglès, el francès o el castellà són escollits abans, i és per aquest motiu que el govern i els empresaris del sector s’han posat a la feina per revertir aquestes preocupants xifres. Com a solució proposen que els treballadors dels grans magatzems assisteixin a classes per tal que facin servir la llengua oficial del país a l'hora d'atendre els clients.

Les dades parlen també que el nombre de turistes que volen ser atesos en català ha crescut en sis anys un 8%. Pel que sembla, la seva consciència pel català supera amb escreix la de molts que l'haurien de parlar per normalitzar-lo i fer-lo conegut, però que prefereixen els idiomes dels països veïns.


MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Jordi fletxa Bcn
12 d'octubre de 2010, 00.11 h

Diria que la llengua majoritària dels depenents "andorrans" és el portuguès. Cap problema si no el parlen, no tenen cap excusa per no entendre'ns així que res de passar-se al castellà. Els portuguesos poden entendre perfectament el català i, a més, no tenen els prejudicis que sí tenen els espanyols. Així, res de passar-se al castellà per molt que ells ho facin o ens parlin directament en portugués. El dret s'asssoleix exercint-lo. Al principi pot costar una mica, pèrò amb amabilita... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
David fletxa Terrassa
11 d'octubre de 2010, 21.08 h

Pobrets andorrans, amb vosaltres també poden? encara recordo una catalana castellano-parlante que em deia "en Andorra la lengua oficial es el español, como va a ser el catalán?" què ignorant!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.