directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 4 de maig de 2024 06:52 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dijous, 11 de setembre de 2008 05:00 h

Per què Polacs?

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

polonia tv3 programa satira politica caratula humor catala
Comparteix
   


Mai us heu preguntat per què els espanyols ens diuen polacos?Com sempre amb aquesta mena d'històries que no se saben d'on surten, hi ha diverses teories sobre l'origen del gentilici eslau aplicat als catalans, tal com explica el blocaire Bixo.

Per una banda, es diu que el 'polacos' s'origina durant el franquisme als quarters espanyols. Per allí hi han passat milers de catalans fent el servei militar obligatori, i es diu que els reclutes espanyols, al no entendre als catalans quan parlaven entre ells, els insultaven anomenant-los polacos a semblança del polonès. Aquesta intransigència encara duraria, perquè tants anys després, Espanya encara no tolera l'ús del català, com passa al Congrés dels Diputats, per exemple.

Hi ha una altra teoria que relaciona el Polacos amb els lluitadors antifranquistes de les brigades internacionals. Segons aquest origen, els espanyols haurien confós un escamot polonès amb un grup de lluitadors catalans, i allí s'originaria la confusió. Malgrat tot, el gruix de les brigades internacionals eren lluitadors francesos, alemanys i austríacs, de manera que l'associació amb 'polacos' no sembla tan evident.

Relacionada amb aquesta teoria n'hi ha una altra similar però més anterior: segons la teoria, a la guerra de Successió espanyola hi hauria participat un batalló de polonesos al costat dels catalans, donant origen a la llegenda dels polacos.

El malnom també podria venir de Jacint Fèlix Domènech, un ministre d'Hisenda català que va manar entre 1853 i 1854 i a qui deien Polaco pel desgavell econòmic que tenia, que llavors era comparat amb el Govern de Polònia, també molt esbojarrat.

La relació cronològica entre la desfeta de les tropes republicanes a Catalunya i la invasió de Polònia per part de l'exèrcit nazi també podria haver originat el gentilici despectiu. Per últim i tornant a les llengües, hi ha una teoria que relacionava, per similituds fonètiques, la llengua catalana amb la polonesa, però estudis recent de la Universitat de les Illes Balears demostren que, de fet, hi ha més similituds entre polonès i espanyol que entre polonès i català.




MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
Carles fletxa L'Hospitalet de Llobregat
20 de juny de 2011, 00.12 h

Un altre de les llegendes es que Catalunya va possar com exemple la Polònia Russa ( que era un regne autònom dins l'Imperi Rus) com a model d'autonomia per Catalunya quan tot el tema de la mancomunitat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Maroccan fletxa Granollers
5 de juny de 2011, 12.02 h

Nomès per el fet de que Hitler ''Alemanys'' van invadir Polónia amb dates mateixes quant ho van fer els faches espanyols i per això desde el franquisme els hi fa fer gràcia i fins ara als Catalans els hi han denomintat amb el nom de Polacs.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
14 de setembre de 2008, 13.26 h

A mi m'havien explicat que això de polacs vé perquè Polònia és com Catalunya, sempre ha perdut les guerres i sempre han tingut Rússia o Alemanya apretan-los per les dues bandes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Jordi fletxa Vilafranca del Penedès
12 de setembre de 2008, 10.09 h

Aquí també tenim una incorrecció.

"El malnom també podria venir de Jacint Fèlix Domènech, un ministre d'Hisenda català que va manar entre 1853 i 1854 i a qui deien Polaco pel desgavell econòmic que tenia, que llavors era comparat amb el Govern de Polònia, també molt esbojarrat."



El govern de Polònia no podia tenir cap desgavell. Polònia torna a tenir estat propi a partir de la l'acabament de la primera Guerra mundial, després de 300 anys. Per tant no hi hi havia ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
la pell del diable fletxa Països Catalans
12 de setembre de 2008, 00.32 h

"Antes polacos que cerdos españoles"

Salut i espere que hagueu tengut bona Diada!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Simi fletxa PPCC
11 de setembre de 2008, 12.33 h

Cap dels possibles orígens que hi heu apuntat em sembla versemblant, per això vos remet a consultar el següent llibre: "Diccionari històric del valencià col·loquial (segles XVII, XVIII i XIX)", de Joaquim Martí Mestre, publicat per la PUV, és a dir, per la Universitat de València, en el 2006. En eixe llibre hi ha l'entrada "polaco" (pàg. 438-439), que entre altres moltes coses, hi diu que "polaco" és un dentista, un arrancaqueixals, també pot ser un xarraire, que "molts d'aquests arr... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
11 de setembre de 2008, 10.50 h

Un apunt; abans de la guerra d'Espanya, el meu avi, que és de Carcaixent ( a la Ribera Baixa ) era militar destinat a Madrid en una banda musical on, per a variar, hi havia majoria de valencians, que parlaven català entre ells, òbviament. Doncs bé, ja els deien "polacos"... és a dir, que abans del franquisme ja hi era. salut!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo seria un bon tertulià de xous d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.