El bàsquet europeu suspèn
El Col·lectiu de webmasters independents en català, de cultura i d'àmbits cívics (WICCAC) acaba de publicar una actualització del seu tradicional baròmetre que mesura l'estat de la llengua catalana a Internet. En la darrera actualització destaca alguna incorporació entre aquelles empreses que finalment s'han decidit a utilitzar el català.La més destacada és Fnac. Aquests grans magatzems de tecnologia, oci i cultura s'han decidit a passar-se al català, i el domini fnac.cat ja es troba en línia i funcionant. Malgrat tot es nota com la versió en català ha estat feta a correcuita per arribar a la campanya nadalenca, ja que només compta amb una pàgina principal traduïda que enllaça a d'altres pàgines en castellà. A més de moment els productes que anuncia fnac.cat només són les novetats entre els llibres en català. Cal esperar que després de festes els informàtics de Fnac presentin una versió totalment en català del portal.
Entre els que fan la guitza a la llengua catalana cal situar-hi l'aerolínia Iberia. El domini Iberia.cat, que abans redirigia a una nota informativa on anunciaven que s'estava treballant en la traducció, avui ja no dirigeix allí sinó a la principal de l'aerolínia, que només es pot consultar en castellà i anglès. Ens trobem, doncs, davant l'enèsim ús fraudulent del .CAT, un domini que només pot utilitzar-se en webs que disposin de, com a mínim, versió en català.
Per acabar, destacar la paradoxa que es dóna al món del bàsquet a la xarxa. Des de l'altra banda de l'Atlàntic és possible consultar la versió catalana del web dels NBA All Stars 2009, que permet triar els jugadors de les conferències Est i Oest de la lliga de bàsquet nordamericana que participaran a l'All Stars d'enguany. Un any més, doncs, la NBA té aquest acte de deferència amb un país, Catalunya, que ha enviat un grapat de jugadors d'èlit a la lliga nordamericana. Aquest gest vers la nostra llengua contrasta amb el rebuig al català que dispensen lligues de bàsquet molt més properes, com l'ACB, que tot i ser la lliga espanyola no disposa de versió catalana, o l'Eurolliga, la màxima competició de bàsquet a nivell europeu. En ambdós casos aquest menyspreu pel català és de jutjat de guàrdia, ja els màxims responsables de les dues competicions (Eduard Portela, president de l'ACB i Jordi Bertomeu, màxim responsable executiu de l'Eurolliga) són catalans.