directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 19 de març de 2024 10:09 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dimecres, 3 de desembre de 2008 05:00 h

Les altres estelades

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

centenari estelada
Comparteix
   


Ahir va cloure's el centenari de l'estelada amb un acte multitudinari al Museu d'Història de Catalunya. Han estat uns intensos 365 dies per commemorar el naixement de la senyera dels independentistes, amb èxits notables com la campanya per portar l'estelada a 100 cims d'arreu del planeta o amb l'important gesta del centenar d'estelades als balcons d'Ajuntaments catalans la darrera diada de l'11 de setembre.

La celebració commemorava el centenari del naixement de l'estelada amb el fons blau, però al llarg de la història han existit diverses variants de l'estelada amb un important ressò social. Un lloc web recull les diverses versions de la bandera independentista, de les que a continuació us en fem una breu repassada.



Com és natural cal parlar de l'estelada tradicional, la blava, que s'inspira en els colors de la bandera de Cuba un cop l'excolònia espanyola s'independitza. El primer nom que va rebre aquesta estelada va ser 'bandera de l'Estat català'. La blava va ser l'única estelada existent durant 50 anys, i era la que onejava la multitud a la Plaça Sant Jaume quan Francesc Macià va proclamar la República Catalana. L'han utilitzat normalment els independentistes de dretes, i actualment la fan servir Esquerra Republicana de Catalunya, les Joventuts Nacionalistes de Catalunya i Estat Català.


L'altra estelada que es pot trobar fàcilment a les botigues és la groga. Va ser creada pel Front Nacional de Catalunya el 1968 i per Esquerra Catalana dels Treballadors (el primer partit polític catalanista de la Catalunya Nord). L'estel és roig perquè en el seu inici era utilitzada pels marxistes-leninistes. Ha estat utilitzada tradicionalment per independentistes d'esquerres i adoptada pel PSAN (Partit Socialista d'Alliberament Nacional) el 1976. Actualment la fan servir la Plataforma per la Unitat d'Acció (PUA) i Maulets-Joves Independentistes Revolucionaris i Revolucionaries i les CUP.

D'entre les minoritàries -que cal elaborar-se a mà- podem destacar-ne:


La dels Països Catalans, dissenyada per al conjunt dels Països Catalans i que pretén esdevenir oficial en cas d'uns Països Catalans independents.


La blanca, usada pel PSAN des del 1968 i adoptada el 1969. El 1976 la branca marxista del PSAN s'escindeix i crea el Moviment d'Unificació Marxista, que segueix usant l'estelada blanca, mentre que el PSAN adopta la groga. També n'existeix una variant amb tres estrelles.


La del PCI, creada inicialment pel PCE (Partit Comunista d'Espanya Internacional) cap el 1978, Actualment la fan servir els trosquistes del Partit Comunista Internacionalista.


L'anarquista, amb el fons negre i un estel roig de vuit puntes representant cada un dels territoris dels Països Catalans. L'utilitzaven entre 1970 i 1980 els sectors anarquistes del Principat.



La de Socors Català, creada pel Grup d'Alliberament Català l'any 1976. L'any següent, arran de la detenció d'Alvar Valls, Carles Sastre, Montserrat Tarragó i Jaume Vendrell, es va crear l'organització de solidaritat amb els patriotes catalans (empresonats, perseguits, exiliats,...) anomenada Socors Català, que també va adoptar la mateixa estelada.
 
L'existència de variants no és una exclusiva de l'estelada: d'ikurrinyes també n'hi ha un munt de versions, tal com explica aquest lloc web.

Per últim i a tall d'humor, podeu trobar aquest divertit joc d'estelades multicolors que il·lustra el disseny de la dessuadora 'Daltònics per la independència'.



MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Temps d’amnistia, de corrupció i d’estafes

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.