directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 07:22 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dilluns, 15 de març de 2010 05:00 h

La bisicleta valenciana

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Les provocacions provinents de l'ultradreta valenciana anticatalanista que van concentrar més força que mai durant la batalla de València - conflicte identitari que va esclatar a la capital del Túria poc després de la mort de Franco i que va dividir el territori en dos bàndols ideològics clarament delimitats que encara persisteixen avui en dia- i que contrastaven amb les intencions pancatalanistes atribuïdes als socialistes vencedors de les primeres eleccions democràtiques al País Valencià, se'ns fan més vives que mai en assabentar-nos del nou servei de lloguer de bicicletes que s'implantarà a la ciutat i que lluirà el suggeridor eslògan de 'bisi' : paraula que vacil·la entre el castellà i el valencià, ha explicat el regidor delegat de Circulació de l'ajuntament de la ciutat, Alfonso Novo.

Si ens remuntem anys enllà, trobem un cert paral·lelisme entre allò que vol transmetre el mot 'bisi' i allò que pretenien transmetre els ultres anticatalanistes quan reivindicaven allò de 'Mós vòlen furtár el Miqalét! Háca-dèmia de kurtúra balensiana (tot lo demés son vurdes himitasións)' en referència a les hipotètiques -però assumides al si d'aquestes mentalitats valencianes- ànsies imperialistes dels catalans respecte al territori del sud. Arran d'aquest afany per diferenciar tot allò que pogués establir un vincle entre ambós cultures, van tractar de crear un 'valencià' diferent del català del Principat, distorsionant així la llengua autòctona.

Així les coses, el nou 'bisi' ens mou a recordar que aquell afany continua tan viu com ho era temps enrere, i que encara hi ha fortes pretensions al si de les institucions d'eliminar qualsevol vestigi de la llengua dels valencians.





MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.