directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 19:14 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Dijous, 18 de març de 2010 05:00 h

Votar la constitució

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant


Comparteix
   


De tant en tant ens calen tocs d'atenció que refresquin la memòria de qüestions que hem deixat aparcades a l'ombra d'altres que ens assetgen a diari sota una façana de preeminència. I això és el que ha fet Público amb un tema que va quedar 'tancat i arxivat' l'any 1978, quan els espanyols van votar la Constitució espanyola d'aquell mateix any,  la qual han acatat d'ençà tots els membres de l'Estat espanyol. Diu el rotatiu, en xifres no gaire precises donat el ritme de creixement diari que s'avé, que actualment es comptabilitzen unes 30.956.113 persones que, per circumstàncies vinculades al temps i a l'espai, no van poder efectuar el seu vot respecte a la norma suprema que ens constitueix i que va suposar la restauració de la Monarquia espanyola ara fa trenta dos anys.

L'article reflexiona al voltant de la manca d'iniciativa al si del govern espanyol per tal de permetre als ciutadans expressar la seva opinió al voltant de les preferències respecte a la forma de govern estatal: continuar amb l'actual monarquia constitucional, o transgredir cap a una república. És més, si tal atreviment sembla excessivament agosarat, podem dir que l'executiu tampoc ha manifestat cap intenció de plantejar cap reforma del text on hi ha agrupats els nostres drets i deures adaptant-se als temps que corren.

Aquesta estratègia espanyola, però, sembla respondre a la 'por' de destapar qüestions que no es contemplaven temps enrere però que estan avui a l'ordre del dia. Així llavors, s'eviten propostes i es fan invisibles problemes que poden generar-ne de nous si es posen damunt la taula. Només cal fer atenció a la primera i única mostra de determinació governamental respecte al plantejament de reformes, que es remunta a l'any 1992 quan va afegir-se a l'article 12.2 la expressió 'i passiu' referida a l'exercici de dret de sufragi dels estrangers a les eleccions municipals.

Així les coses, no podem més que reconèixer que són bons aquests tocs d'atenció, perquè 'ningú amb seny pensa de veritat que una monarquia de pensionistes mantindrà cap indici de legitimitat' i les 30.956.113 persones que vam quedar-nos sense votar l'actual sistema constitucional considerem que som una xifra de pes i que no estaria de més que se'ns concedís l'oportunitat de dir la nostra al respecte.



MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
Pere fletxa Brussel
20 de març de 2010, 16.54 h

Passem de la costitucio Espanyola i d'Espanya.

Prou de ser unionistes.

Amb respecta pero diguem prou.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Sílvia fletxa Barcelona
18 de març de 2010, 18.21 h

Em sembla una iniciativa molt interessant. Podríem intentar primer canviar-la perquè el dret d'autodeterminació fos reconegut igual quen els referèndums vinculants proposats des de la pròpia autonomia. Si no aconseguíem introduir aquests canvis, fer la supercampanya perquè tots els catalans votéssim en contra de la Constitución. Seria molt potent i crearia un conflicte molt gran.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
18 de març de 2010, 09.00 h

ja s'ho faran els espanyols, jo vull votar la constitució catalana!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
18 de març de 2010, 08.59 h

i qui vol votar una constitució espanyola? jo vull votar la constitució catalana


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.