Votar la constitució
De tant en tant ens calen tocs d'atenció que refresquin la memòria de qüestions que hem deixat aparcades a l'ombra d'altres que ens assetgen a diari sota una façana de preeminència. I això és el que ha fet Público amb un tema que va quedar 'tancat i arxivat' l'any 1978, quan els espanyols van votar la Constitució espanyola d'aquell mateix any, la qual han acatat d'ençà tots els membres de l'Estat espanyol. Diu el rotatiu, en xifres no gaire precises donat el ritme de creixement diari que s'avé, que actualment es comptabilitzen unes 30.956.113 persones que, per circumstàncies vinculades al temps i a l'espai, no van poder efectuar el seu vot respecte a la norma suprema que ens constitueix i que va suposar la restauració de la Monarquia espanyola ara fa trenta dos anys.
L'article reflexiona al voltant de la manca d'iniciativa al si del govern espanyol per tal de permetre als ciutadans expressar la seva opinió al voltant de les preferències respecte a la forma de govern estatal: continuar amb l'actual monarquia constitucional, o transgredir cap a una república. És més, si tal atreviment sembla excessivament agosarat, podem dir que l'executiu tampoc ha manifestat cap intenció de plantejar cap reforma del text on hi ha agrupats els nostres drets i deures adaptant-se als temps que corren.
Aquesta estratègia espanyola, però, sembla respondre a la 'por' de destapar qüestions que no es contemplaven temps enrere però que estan avui a l'ordre del dia. Així llavors, s'eviten propostes i es fan invisibles problemes que poden generar-ne de nous si es posen damunt la taula. Només cal fer atenció a la primera i única mostra de determinació governamental respecte al plantejament de reformes, que es remunta a l'any 1992 quan va afegir-se a l'article 12.2 la expressió 'i passiu' referida a l'exercici de dret de sufragi dels estrangers a les eleccions municipals.
Així les coses, no podem més que reconèixer que són bons aquests tocs d'atenció, perquè 'ningú amb seny pensa de veritat que una monarquia de pensionistes mantindrà cap indici de legitimitat' i les 30.956.113 persones que vam quedar-nos sense votar l'actual sistema constitucional considerem que som una xifra de pes i que no estaria de més que se'ns concedís l'oportunitat de dir la nostra al respecte.