directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 06:06 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

#xocdetrens fletxa

publicitat


Divendres, 9 d'abril de 2010 05:00 h

Els catalans colonitzats

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

mishima
Comparteix
   


Tot que la dictadura franquista va acabar fa molts anys i, amb ella, les prohibicions a l'hora de parlar la llengua catalana, encara hi ha molts catalans que fan vida amb un marc mental espanyocèntric i habiten un univers imaginari on la llengua castellana 'vesteix més' que la catalana i les gestions importants no es fan a Barcelona, es fan a Madrid.

Avui us explicarem tres exemples d'aquesta colonització mental. El primer té per protagonista el grup Mishima, que el proper dilluns treu al mercat el seu cinquè disc, 'Ordre i aventura', editat per la discogràfica Sones. Sobta en un grup que canta en català des de fa anys que la promotora enviï la informació del disc únicament en espanyol.

Tal com denuncia en Roger Palà al seu blog: 'Algú s'imagina una discogràfica de Madrid enviant una nota de premsa sobre un grup de la capital de l'Estat espanyol en una altra llengua que no sigui el castellà? Algú s'imagina un grup espanyol que canti en anglès enviant una nota de premsa exclusivament en anglès?'.

Un altre cas de colonització mental l'exemplifica l'empresa Spanair, que tot i vendre la idea de ser 'l'aerolínia de Barcelona' o 'la del Barça' ha adjudicat tota la seva publicitat i comunicació a una agència de Madrid. Tal com explica Miquel Martín, aquesta estratègia els duu a cometre errors incomprensibles com obsequir amb una entrada per una obra de teatre a Madrid als guanyadors del concurs 'El mejor viaje de tu vida', sense costejar-los el bitllet d'avió fins la capital espanyola i, per tant, impedint a la pràctica la participació als viatgers catalans, aquells a qui la companyia teòricament prioritza.

El tercer exemple de colonització espanyocèntrica encara és més rellevant. Es tracta de l'Acadèmia del Cinema Català, presidida per l'independentista Joel Joan. Ningú dubta de la catalanitat de l'Acadèmia i de la feina que els Premis Gaudí fan per la indústria cinematogràfica pel país, però en aquest cas també falla la comunicació. Els serveis de premsa de l'Acadèmia els gestiona la consultoria Román y Asociados, una empresa amb seus a Madrid i Barcelona que té molt clar el seu marc mental espanyol.

A Román y Asociados no disposen de versió catalana del seu web, i els comunicats de premsa de l'Acadèmia del Cinema Català els envien en versió bilingüe català-castellà, quan qualsevol promoció intel·ligent utilitzaria només el català o com a molt l'anglès si el que es vol és aconseguir la màxima difusió.


MÉS ANTICS fletxa taronja

publicitat



COMENTARIS fletxa taronja

item
#9
Andreu fletxa Cervello
30 d'abril de 2010, 00.50 h

Debo de ser unos de esos catalanes espanyolscentrics que aprecia el castellano y lo utiliza con total libertad. Debo ser uno de esos catalanes, que con total libertad escoge hacer tratos con gente de cualquier parte de España y si alguien me da algo peor o mas caro, me voy. Debo de ser uno de esos catalanes que vive y deja vivir y que no quiere imponerle nada a nadie. Quim ya eres libre de pensar y decir lo que quieras, pero no voy a ser ni yo ni la mayoria de catalanes que conozco uno de esos ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
12 d'abril de 2010, 08.41 h

Danès és tot aquell que viu i treballa a Dinamarca... ara bé, una discogràfica, una agència de viatges o qui sigui que vivent, operant i fent la seva vida allà esculli l'anglès com única o com a llengua principal l'anglès, ja us dic jo que estan fora de lloc, i que la majoria de Danesos, com és normal, hi estaran en contra.
Ara, Pau, Arnau et al. podeu canviar Dinamarca per Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Manel fletxa Les Cases
11 d'abril de 2010, 11.06 h

Realment com diu el poeta, "Qui no té feina el gos pentina". Deixeu de ser tan primmirats en qüestions banals, Mishima son excelents, els actors del pais fan feina desacomplexada i els d'SPANAIR intenten sobreviure i si ho assoleixen ja faran prou pel pais. Quan veig estretors mentals com aquesta, entenc que existeixin carreterors, Brian's, Miralles, Puig i companyia.
Dedique-us a les revistes del cor, com a mínim allà es valorem els frikis.
Apa, siau.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 8
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Quim fletxa PPCC.
10 d'abril de 2010, 21.17 h

40 ANYS DE FRANQUISME I 25 DE PUJOLISME HAN FET MOLT DE MAL A CATALUNYA. CAL QUE ENS CUREM DE LA SÍNDROME D´ESTOCOLM A QUE ENS HAN SOTMÈS I MANTINGUT I QUE ENS DESACOMPLEXEM I PERDEM LA POR, QUE OBRIM ELS ULLS I DEIXEM D´AMAGAR EL CAP SOTA L´ALA I QUE TORNEM A SER VALENTS. TENIM DRET A EXISTIR I A SER LLIURES. VISCA CATALUNYA LLIURE!!!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Arnau fletxa bcn
10 d'abril de 2010, 18.16 h

Jo flipo amb vosaltres.
Estem a Europa i les empreses gràcies a deu poden triar les seves opcions basant-se en criteris economics o fins i tot ideològics.

A mi em sembla perfecte que un grup de música tregui un disc amb un segell no catalanista (però si català).

la resta son tonterias.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 4
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
10 d'abril de 2010, 13.22 h

Quim, els 7 anys de montillisme encara ens han fet mes mal...


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
9 d'abril de 2010, 20.58 h

Una altra de colonització mental, quan escrivim «el Govern», de quin govern parlem?
http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2010/04/el_govern_minimitza_el_suport_de_brussel_bull_les_a_vic_perque_no_te_valor_legal_ni_juridic_50187.php


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Pau fletxa Barna
9 d'abril de 2010, 10.28 h

Bones,

Sones és una discogràfica que té la seua seu a Barcelona:
http://www.sones.es/CAT/contacto/

Per descomptat que és molt criticable que no facen les notes de premsa en català o que seria desitjable Mishima contractara una altra discogràfica 'més catalanista', però en això últim, els diners són el que compten i és probable que les condicions de les discogràfiques 'catalanes' siguen pitjors que les de Sones (que també són catalans).

Investigueu una miqueta abans de cometre ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Quim. fletxa PPCC.
9 d'abril de 2010, 08.49 h

40 ANYS DE FRANQUISME I 25 DE PUJOLISME HAN FET MOLT DE MAL A CATALUNYA. CAL QUE ENS CUREM DE LA SÍNDROME D´ESTOCOL A QUE ENS HAN SOTMÈS I MANTINGUT I QUE ENS DESACOMPLEXEM I PERDEM LA POR, QUE OBRIM ELS ULLS I DEIXEM D´AMAGAR EL CAP SOTA L´ALA I QUE TORNEM A SER VALENTS. TENIM DRET A EXISTIR I A SER LLIURES. VISCA CATALUNYA LLIURE!!!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat



















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.